O pohybu 21. 3. 2023 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Čtyřicítka na krku? Super věk pro řadu sportovních aktivit

U někoho se začínají objevovat první zdravotní problémy, někdo bojuje s váhou. Přechod do středních let je tu! Pokud si říkáte, že už se nyní nevyplatí cvičit, když jste s tím nezačali doteď, jste na omylu! Pojďme se podívat nejen na sporty, které stojí za to vyzkoušet, ale zaměřit se i na partie, kterým je vhodné se věnovat z hlediska zdraví.

Stock photos: goodluz/Shutterstock.com

Na jaké svalové partie se zaměřit

Vaši pozornost si zaslouží především problémové partie, jako jsou paže, hýždě, stehna a břicho, které vytvářejí esteticky pěkný pohled na postavu, pokud jsou posílené.

Mimo to se zaměřte na:

posilování:

  • Zádových svalů (předejdete tak jejich bolestem)
  • Středu těla – tzv. core (zaručíte si tak správné držení těla, tělo bez bolesti, zlepšíte svou rovnováhu)
  • Pánevního dna (zabráníte tak nechtěnému úniku moči a poklesu nebo výhřezu pánevních orgánů)

protahování:

  • Celého těla – zadní a přední strana stehen, lýtkové svaly, svaly okolo kyčlí a hýžďové svalstvo, zádové a prsní svaly, svaly krční páteře a trapézy

Které pohybové aktivity vyzkoušet

Fitness

Cvičení ve fitku s vahou vlastního těla, nebo různými fitness pomůckami a silový trénink by se měl stát nedílnou součástí nás všech. Buduje a udržuje aktivní svalovou hmotu, a i když vás mohou trápit zdravotní problémy (např. kolena, záda, prodělaný infarkt, bypass, atd.) můžete cvičit pod dohledem zkušeného trenéra, který ví, jaké cviky můžete s ohledem k vašemu zdravotnímu stavu vykonávat. Do fitka může chodit opravdu každý, kdo chce zlepšit svou fyzickou kondici, mít silné a zdravé tělo, zhubnout a cítit se ve formě.

  • Silový trénink zpevňuje nejen svaly, ale zvyšuje i hustotu kostí, udrží zdravé vaše klouby a šlachy.

Trampolínky (jumping)

Trampolínky neboli jumping můžete vyzkoušet formou skupinové lekceSkákání na trampolínkách má pro vaše tělo několik nezbytných benefitů.

  • cvičení na trampolínáchZlepšíte si díky němu vaši svalovou sílu a vytrvalost, zvýšíte svou aerobní kapacitu a hustotu kostí, čímž mimo jiné můžete předcházet osteoporóze, posilujete svaly celého těla, včetně coru a pánevního dna, podpoříte lymfatický systém, zlepšíte koordinaci svých pohybů, svou koncentraci a dokonce se u tohoto sportu i protáhnete.
  • Jelikož jsou skoky skvělým pohybem pro rozproudění lymfatického systému, může pravidelné zařazení této sportovní aktivity pozitivně ovlivnit, nebo zmírnit projevy celulitidy.

Cvičení s TRX

Cvičit s TRX může opravdu každý, nezáleží na úrovni fyzické kondice, ani na hmotnosti. Procvičíte nejen svalové partie, které jsou standardně procvičovány při obvyklých trénincích, ale zejména zapojíte svaly hlubokého stabilizačního systému (HSS) a méně využívané a namáhané svaly. Cvičení na TRX zlepšuje celkovou tělesnou koordinaci a každý cvik je proveden při zpevnění celého těla. Silový trénink se tak vyskytuje v každém pohybu.

  • Při cvičení s TRX je při každém cviku maximálně aktivován HSS, procvičuje se také flexibilita, koordinace a rovnováha.

Vodní aerobik

Toto kondiční cvičení ve vodě má spoustu výhod. Nejen, že voda odlehčí vašemu pohybovému aparátu, ale zároveň její odpor umožní rozvoj svalové síly, vytrvalosti a flexibility.

  • Pravidelné cvičení ve vodě příznivě působí na krevní oběh, srdeční soustavu, svalstvo, vazy a klouby.
  • Je to skvělé cvičení při posttraumatických stavech, je vhodné pro všechny věkové kategorie všech úrovní pokročilosti.

Využívají se různé pomůcky, které zvyšují odpor vody a tím zefektivňují samotný trénink, případně se cvičí pouze s vlastním tělem.

Paddleboard

Jelikož je paddleboard nestabilní plocha a na vodě se neustále pohupuje, nutí naše tělo zapojit co nejvíce vnitřních svalů, včetně coru.

  • Zlepšíte si díky němu stabilitu, balanc, motoriku a koordinaci. A hlavně – aktivně zpevníte celé tělo.
  • Při rychlejší jízdě posilujete i kardiovaskulární systém, spalujete aktivně tuky, zlepšujete si svoji fyzičku i kondičku.

Pomalé cvičení ve stylu jóga, pilates, thai-chi

žena cvičí jóguUvolnění, relaxace těla i ducha, ale zároveň i posilování – to vše naleznete na lekcích jógy, pilatesu nebo thai-chi. Tyto pomalé sporty jsou ideální doplněk k silovějším sportům. 

  • Celkově zlepší vaše další sportovní výkony a flexibilitu, vybalancují svalové nerovnosti a dokonce i omlazují! Ne nadarmo se říká, že „vaše tělo je tak staré, jak jsou pružné vaše fascie“.

Pro posílení vašeho kardiovaskulárního systému, zapojte do svých pravidelných aktivit chůzi nebo jízdu na kole. Vyhledávejte veškerý přirozený pohyb, jelikož pohyb je život. Pohybem posiluje vaše svaly a šlachy. Díky tomu budete v lepší fyzické kondici, a tím pádem i soběstačnější.

Nezapomínejte na to, že ruku v ruce s pohybem a lepším zdravím jde i vyvážený jídelníček. Konzumujte dostatek bílkovin, nezapomínejte na vitamín D, omega 3, železo a důležitý antioxidant vitamín C.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Vlastní praxe
Ulekare.cz
Vitalweb.cz
i60.cz


Mohlo by vás také zajímat: