Mezi nejčastější kancelářské neduhy patří potíže s krční a bederní páteří nebo bolest hlavy. Sedavá zaměstnání bychom měli vždy kompenzovat pravidelným pohybem, není nutné hned chodit do posilovny či běhat maraton, ale pokud třeba každý den půjdete část cesty z práce a do práce pěšky vaše tělo to určitě ocení.

Správný posed je základ

Přesně tak, nejdříve se musíte naučit kvalitně sedět. Mezi nejdůležitější zásady patří zejména následující body:

  • Nohy v kolenou by měly být v pravém úhlu a chodidla celou plochou na podlaze.
  • Ohnutí rukou v loktech opět ideálně v pravém úhlu. Pokud to jde, máme ruce položené lokty na opěrkách židle.
  • Správně bychom měli mít horní část monitoru ve výšce očí, což zajistí nastavitelná židle nebo pohyblivý držák monitoru.
  • Vzdálenost očí od displeje by měla být 50–60 cm a dbejte na to, aby myš i klávesnice byly ve stejné výšce.

Protahovat, protahovat, protahovat

Nemyslíme tím porady, ale naše svaly a šlachy. Existuje celá řada cviků k protažení jednotlivých tělesných partií. My jsem z nich pro vás několik vybrali.

Krk a šíje

Ve vzpřímeném sedu svěste ramena a paže volně dolů. Skloňte hlavu k pravému rameni a zároveň zatlačte levé rameno směrem dolů k zemi, chvíli vydržte. Vyměňte strany a cvičení několikrát opakujte.

Záda a břicho

Vestoje s nohama mírně od sebe se pomalu od hlavy postupně předklánějte. Až budou ruce a hlava viset volně dolů, zatněte břišní a pánevní svaly a pomalu se narovnávejte. Na závěr se pokuste vytáhnout rukama ke stropu.

Vsedě se chytněte pravou rukou hrany stolu a otočte se doprava. Chvíli vydržte a pak to samé zopakujte na druhou stranu.

Hrudník a ruce

Ve stoje nebo vsedě spojte propletením prstů paže vzadu za zády. S rameny uvolněnými a stlačenými dolů táhněte vzadu za zády
spojené a napjaté paže plynule vlevo a vpravo.


Nohy

Pro dolní končetiny je dobré se vestoje několikrát střídavě zhoupnout ze špiček na paty a zpět.

Dobré je také zatínat a povolovat svaly na stehnech a následně nohy zcela napnout včetně propnutí špiček chodidel. Potom
pomalu uvolňovat.

Řadu názorných ukázek protahovacích cvičení naleznete například na YouTube. Stačí zadat fráze jako "strečink" nebo "protahování zad" a jiné. Určitě si ze široké škály vyberete pro sebe ty pravé cviky, které lze snadno provést i v kanceláři.