Díky měkkým dopadům je skákání na trampolínkách šetrné ke kloubům a navíc slouží i jako balanční plošina, díky které se zpevňují a posilují svaly. Nejvíce zabrat dostanou svaly spodní poloviny těla. Základní postoj totiž vychází z pokrčených nohou. Při cvičení se pak konkrétně zapojí svaly hýžďové, hluboké svaly zádové, břišní svaly a svaly pánevního dna.

“Začátečníkům bych ale jumping jako první aktivitu rozhodně nedoporučila. Jedná se o poměrně náročnou disciplínu, která dokáže rychle odrovnat,” varuje před obtížností tohoto sportu Monika, jedna z těch, co si pravidelně chodí na trampolínkách zaskákat.

Nepřeceňujte své síly

Cvičení na hudbu je velmi oblíbené a známé z aerobicu nebo ze Zumby. Také jumping používá hudebního podkresu. Udržuje se tak lépe správné tempo a cvičení je zábavnější. S aerobikem má jumping podobnou i choreografii. Setkáte se zde se základními kroky jako je například lecker nebo v-step. Hlavní součástí jsou ale skoky. Střídají se rychlejší sprinty a skokové variace s pomalejšími a ty doplňuje také balanční cvičení, které je na nestabilní podložce o něco náročnější, ale zato účinnější. Tempo určuje hudba a instruktor, ale když na něj nestačíte, nevadí. Důležité je nepřeceňovat své síly a cvičit dle možností.  

Co s sebou na hodinu?

Cvičí se v klasickém fitness oblečení a obutí. Takže základem je pohodlné sportovní oblečení a pevné fitness boty. Důležité je při skákání dodržovat pitný režim, takže nezapomeňte ani na lahev s vodou (z vlastní zkušenosti musím říct, že půllitr je málo) a ručník se také hodí. Při skákání na trampolínkách účinným a zároveň zábavným způsobem zlepšujete kondici, celkovou stabilitu těla a formujete postavu, spálíte při něm až 1 500 kJ.

Na své první hodině se instruktorovi přihlaste, že jste poprvé. Vysvětlí vám základy cvičení, správné držení těla a zkontroluje nastavení výšky řidítek. Jumping je oblíbený typ cvičení, takže nějakou hodinu ve svém okolí určitě najdete.