Neustále se přemlouváte, že od příštího týdne už opravdu začnete něco dělat a pořád datum oddalujete, až je nakonec léto, 30 stupňů a chuť na cvičení je nulová? Nebojte se začít se cvičením v létě. Většina lidí začíná se cvičením díky novoročnímu předsevzetí, jiní si myslí, že v zimě se tuky spalují lépe, ostatní mají v zimě více volného času. Proč nevyužít prázdné posilovny, nebo krásného počasí přes léto?

Má roční doba vliv na spalování tuku?

"Ve své podstatě trochu ano. Není to způsobeno fyziologickým dějem, že bychom v zimě ukládali více tuku a v létě se naopak tuku zbavovali, ale příčinou je změna životosprávy. Zatímco v zimě máme větší pocit hladu=obranný mechanismus chladu, v létě se naopak přestáváme cpát tučnými jídly a stravujeme se spíše lehkými jídly a menšími porcemi," odpovídá osobní trenérka z fitness centra Euforie Mgr. Dita Šípková. "V zimě máme obecně méně pohybu než v létě, což snižuje energetický výdej. Jestliže v létě automaticky změníte svůj jídelníček a začnete cvičit, zvýšíte výdej energie, uvidíte výsledky rychleji a bez velkého přemlouvání. Díky viditelným výsledkům vám nebude chybět motivace a se cvičením nebudete mít problém pokračovat celoročně," dodává.

Velký výběr aktivit - cvičte venku i vevnitř

Jedním z důvodů proč začít cvičit právě v letních měsících je velký výběr aktivit, které se dají provozovat. Je vhodný čas začít s běháním, jízdou na kole, jízdou na bruslích, plaváním, ... "Samozřejmě aktivita by neměla být postavena pouze na typu cvičení cardio. I svalovou hmotu musíme udržovat a posilovat," radí osobní trenérka.

Co může cvičení v létě znepříjemnit?

  • Vysoké teploty

Jestliže je venku přes 30 stupňů, nedoporučuje se cvičení na přímém sluníčku. "Organismus bychom neměli přetěžovat a přehřívat. V tomto počasí doporučuji spíše pomalejší cvičení, například power jogu nebo pilates," varuje Šípková.

  • Nadměrné pití alkoholu

Snažte se vyhnout tvrdému alkoholu a nezapomínejte na doplňování nealkoholických tekutin. Nejlepší je voda.

  • Sladkosti 

V letních měsících na nás číhá množství nástrah: zmrzliny, ledové tříště, sladké limonády, ... Jestliže máte pravidelnou pohybovou aktivitu, nemusíte mít špatné svědomí z každé zmrzliny.

  • Dovolená

Pravidelně cvičíte, už si na tréninku nepřipadáte jako v mučírně a přijde 14 dní na dovolené. Po návratu se týden přemlouváte než půjdete opět cvičit a na tréninku si připadáte jako začátečník? "Nenechte se odradit leností, bývalá kondice se během 14 dnů vrátí zpět," uklidňuje Dita Šípková. Ale samozřejmě to nebude samo od sebe.

Tip pro Prahu:
euforie"Nechce se vám v krásném počasí do tělocvičny? Doporučuji venkovní cvičení. Cvičíte na čerstvém vzduchu, sluníčko dodává energii a vy děláte dobrou věc nejen pro vaši postavu. V Euforii podporujeme cvičení na čerstvém vzduchu, proto jsme připravili cvičení na terase. Prostornou terasu můžete využít jako posilovnu, kde na vás čekají netradiční posilovací pomůcky: dřevěné činky různých velikostí, konstrukce na TRX, lodní lana a mnohem více. Jestliže preferujete skupinové cvičení, pořádáme na terase akce, kde cvičíme zumbu, fitbox, power jogu, funkční trénink.. Pokud nejste milovníci sluníčka a raději si zalezete někam do chládku, abyste si zatrénovali, čekají na vás posilovny a  sály, které nejsou v letních měsících přeplněny," láká Dita Šípková.