Zdroj: Young woman in fitness wear tying shoelaces outdoors z Shutterstock

Nepodceňte přípravu

Pokud patříte mezi úplné běžecké začátečníky, je lepší si svůj plán sestavit dopředu, abyste měli na běhání dostatek času, počítali s ním, případně si přizpůsobili program. K úspěchu vám postačí už 30min 3x až 5x týdně. Ze začátku zvolte spíše pomalejší tempo a střídejte běh s chůzí. Můžete minutu běžet a 90 vteřin rychle jít, celkem aspoň 20 minut, postupně interval běhu prodlužujte. Na nic ale nespěchejte, dokud se na prodloužení intervalů necítíte, nedělejte to. Na úvod je dobré se krátce rozehřát a protáhnout.

Zkuste mobilní aplikace

Není nutné počítat uběhnuté kilometry, úplně postačí řídit se časem. Pořídit si můžete některou z běžeckých aplikací, kde se bude zaznamenávat nejen vaše trasa, délka běhu a průměrná rychlost, ale i další hodnoty a statistiky, které vás budou motivovat a hnát k dalším výkonům. Aplikace můžete využít i k zvukovému značení intervalů běhu a chůze.

Nepřepalte však začátek, pokud nasadíte hned zkraje vysoké tempo, běhání vás může hned zkraje otrávit a příště se vám z pohodlí gauče už ani nebude chtít vstávat. Běhání by vás mělo v první řadě bavit. Zvolte si proto tempo, které vám vyhovuje.

Běhat můžete kdykoli

Pokud máte nepravidelný režim, staráte se o rodinu, nemáte vždy hlídání nebo venku zrovna lije jako z konve, nezoufejte, běhat můžete kdykoliv, nemusí to být nutně jenom ráno nebo večer.  Klidně dobu střídejte, nezapomínejte však na pravidelnost. Běžet můžete třeba do práce nebo pro děti do školky.

Správné oblečení

Mnoho nejen začínajících běžců tápe jak se obléknout. Rada je jednoduchá, pokud je venkovní teplota vyšší než 15°C, postačí vám funkční triko a kraťasy, pokud je chladněji, přidejte větrovku nebo vestu a kraťasy vyměňte za běžecké kalhoty. Nezapomínejte ani na brýle a kšiltovku.

Běh je na vybavení nenáročný, na čem byste však šetřit neměli, jsou boty. Špatně zvolené obutí vás může od dalších kilometrů odradit, nechte si raději s výběrem poradit. Pokud vás láká bosochození, respektive barefoot obouvání, můžete časem vyzkoušet i běh naboso.

Běh na pásu a venku není stejný

Pokud jste doteď poctivě trénovali běh doma na pásu a myslíte si, že máte naběháno a že venku vás nic nepřekvapí, počítejte ze začátku raději spíše s horšími výsledky. Venku je pohyb přeci jen trochu odlišný, je ovlivněn druhem terénu, stoupáním nebo naopak klesáním, větrem či jinými vrtochy počasí.

Technika běhu a správné dýchání

Mezi časté chyby patří i nesprávná technika běhu, která vás pak může enormně vyčerpávat. Pokud si nejste jistí, raději obraťte na zkušeného trenéra, který vám se správnou technikou poradí. Čím dříve, tím lépe, jinak hrozí, že si chybnou techniku zafixujete a budete se jí pak hůře zbavovat.

Píchání v boku je další běžecký problém, proto při běhu nezapomínejte správně dýchat, nadechujte se zhluboka nosem a poté pomalu vydechujte. Snažte se vyhnout dýchání pusou. Nejvýhodnější bývá dýchání v poměru 2:2. Znamená to, že běžec udělá 2 kroky, při nichž se nadechne a poté udělá další 2 kroky, u kterých vydechne.