O pohybu 17. 5. 2020 | Vím, co jím a piju, o.p.s.

Rozběhněte se vstříc lepším výsledkům

Epidemie COVID- 19 zavřela skoro na dva měsíce celý národ doma. Pro někoho byla sociální izolace a nemožnost sportovat v kolektivu důvodem začít běhat. Proč ne? Jaro se dávno přihlásilo o slovo a běhání je zcela přirozený sport, při kterém posílíte srdce, svaly a pročistíte si hlavu. Jen je třeba dbát na základní pravidla, zkoušet nové metody, ať si můžete časem běh užívat a necítit se po pár týdnech zničeně a bez motivace.

Stock Photos: dotshock /Shutterstock.com

Při troše snahy najdete ve svém okolí pěkné místo v přírodě nebo parku, kam si jít zaběhat. Možná budete překvapení, kolik lidí cestou potkáte. Obvykle na sebe jen zlehka kývnete a pokračujete dál každý svou rychlostí. Při běhání se většina lidí soustředí na svůj styl a dech a nemají čas ani důvod sledovat, jak běhá člověk, který je právě míjí.

  • Myšlenku, že běháte pomalu, moc se u toho potíte, nemáte oblečení a další, můžete pustit z hlavy.

Pokud k běhání přistoupíte efektivně, nemusí zabrat příliš mnoho času a výsledky se brzy dostaví. I kdyby měl být cíl jen vypustit páru a srovnat si myšlenky v hlavě. 

Potíže začátečníka

Nasadit tenisky a vyběhnout na první stezku je parádní. Pokud jste běžec – začátečník, můžete zkraje narážet na nepříjemnosti v podobě bolavých kotníků. Co s tím?

„Zařaďte před každý trénink běžeckou abecedu! Začněte krátkými krůčky s vyšší frekvencí, takzvaným liftingem. Princip je jednoduchý. Zatímco jedna noha přechází plynulým pohybem z propnutého kotníku do stoje na patě, druhá se zvedá na špičku a ohýbá v koleni,“ radí běžec a HUDY ambasador Radoslav Groh.

Po lehkém liftingu by měl následovat střední skipping, kdy už špičky odlepujete od země a zvedáte kolena, po vysoký skipping. Při něm už se snažíte kolena zvednout nad kyčle. Důležité je držet tělo a zejména střed zpevněný

V čem běháš?

teniskyJestli patříte mezi nezkušené běžce, kteří ještě nemají natrénovaný styl, může pár minut atletické abecedy ušetřit v budoucnu týdny bolesti. Stejně jako investice do běžeckých bot. I přes snahu běhat po měkkých přírodních cestách se betonu a asfaltu nevyhnete. Pořídit si vhodné boty se vyplatí, i kdybyste měli po asfaltu běžet jen 1 km. Kvalitní běžecké boty umožňují noze hýbat se všemi směry bez omezení. Kotník v nich má možnost se efektivně zapojit a posílit.

Hra s rychlostí

Zkušení matadoři říkají, že první kilometry jsou vždy nejtěžší a potom už je to jen lepší. Jestli nechcete za pár měsíců pověsit nové běžecké boty na hřebík, zamyslete se. Neběháte v rámci jednoho tréninku stále stejně? Na začátku nasadíte tempo a konstantně ho udržujete celou dobu? Zkuste chvilku zlehka vyklusávat a vzápětí sprintovat jak o závod, abyste po sto metrech přešli do volného běhu.  Možností je spousta a záleží jen na vaší fantazii a momentální kondici. Hrajte, zkoušejte, měňte trasy, jejich členitost a výškový profil.

terén„Právě takový trénink vás může posunout, protože je vlastně „šitý na míru“, říká ambasador HUDY Radoslav Groh.

První část trasy by ale měla být v mírném terénu s minimálním převýšením, abyste se rozběhali. Prudkých stoupání hned v úvodu se raději vyvarujte a zařaďte je až později.

Iniciativa Vím, co jím a piju, o.p.s. děkuje za odměny, kterými se značka HUDY zapojila do aplikace Aktivně a zdravě. Aplikace pomáhá uživatelům překlenout náročné období karantény tím, že vybízí k aktivnímu boji proti stresu. Pro celkovou psychickou pohodu je klíčový přiměřený pohyb, zdravá výživa a aktivní odpočinek. V minulosti tento program pomohl více než 50 tisícům uživatelů při jejich změně životního stylu.





Mohlo by vás také zajímat: