O pohybu 23. 11. 2018 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Sebevědomí i důvěra rostou s každým pohybem. Víte proč?

Jakákoli forma fyzické aktivity - od aerobiku po jógu, nám může pomoci uvolnit se, přijít na jiné myšlenky a cítit se lépe. Ne nadarmo již antičtí filozofové moudře radili „Solvitas perambulum.“ – „Vyřeš to procházkou.“

Uvolněte svůj stres pohybem
Stress therapy ze Shutterstock.com

Mnoho lidí cvičí hlavně proto, aby zůstali štíhlí a v kondici, ale pohyb je také skvělým pomocníkem v boji proti stresu. Ten totiž oslabuje nejen tělo, ale i mysl a snižuje naši odolnost vůči nemocem. Stres je zákeřný nepřítel a následky jeho dlouhodobého působení se projevují velmi pomalu a zpočátku nenápadně, nakonec však udeří plnou silou. Nadměrný stres se však nemusí projevit jen emočním vyčerpáním a duševní prázdnotou, ale také se může velmi viditelně projevit na těle.

Jak na naši psychiku pohyb působí?

  • Zvyšuje hladinu endorfinů - fyzická aktivita pomáhá zvýšit produkci vašich mozkových neurotransmiterů, které se nazývají endorfiny. Stačí půl hodiny a začnou se v těle tvořit látky, které přispívají ke zlepšení psychické kondice a jako bonus se dostaví dobrá nálada. Pravidelné tělesné cvičení je proto také velmi vítané při úzkostných stavech. Lidé, kteří se pravidelně věnují nějaké pohybové aktivitě, podle vědců prožívají méně depresí a úzkostí.
  • Dodává energii - právě pohyb, i když se vám třeba zprvu nebude chtít, vám přinese obrovskou dávku energie a pokud se budete cítit unaveni, pak to bude příjemná únava směřující ke zvýšení kondice a lepšímu zdraví, nikoli únava z ochablých svalů, netrénovanosti a kil navíc.
  • Meditace v pohybu – při třetí délce bazénu se může stát, že zjistíte, že jste zapomněli na denní podráždění a soustředili se jen na pohyby vašeho těla. Když začnete pravidelně odstraňovat vaše každodenní napětí přes pohyb a fyzickou aktivitu, můžete zjistit, že toto zaměření se na jednu konkrétní věc vám může pomoci zůstat klidní a soustředění po celý den.
  • Zvyšuje sebevědomí - pravidelné sportování zlepšuje sebevědomí překonáváním nepohodlí a uvědomováním si lepší kondice. S kondicí se bude měnit i vaše tělo a ve vysportovaném těle se člověk cítí přeci jen lépe.
  • Zlepšuje spánek - Cvičení může zlepšit spánek, který je často narušován stresem, depresí nebo úzkostmi. Pohyb může být účinným opatřením pro zlepšení kvality spánku, při depresích, pro celkové posílení a zlepšení kvality života.
  • Uvolňuje myšlení - Pravidelná pohybová aktivita zlepšuje krevní zásobení mozku a zvyšuje dostupnost neurotransmiterů. Malé zlepšení aerobní kapacity přináší zlepšení duševních schopností, mimo jiné se pravidelným pohybem zvyšuje kapacita plic, čímž se do těla dostává více kyslíku, který způsobuje, že mozek a nervová soustava lépe pracují.

Dělejte to, co vás baví

proti stresu pohyb fungujePrakticky každá forma cvičení nebo pohybu může zvýšit vaši fyzickou kondici a zároveň snižovat hladinu stresu. Nejdůležitější je však vybrat si aktivitu, na kterou se těšíte a ke které se budete rádi a pravidelně vracet.

logo

 



 





Mohlo by vás také zajímat: