Light potravinami nazýváme potraviny, u kterých je snížen obsah kalorií prostřednictvím sníženého obsahu tuku nebo cukru. Mezi jejich zástupci najdeme zejména mléčné produkty např. bílé či ovocné jogurty, tvarohy, sýry, ale také slazené nápoje nebo třeba sušenky.
Aby se nám podařilo zhubnout pár kilogramů, nestačí pouze začít konzumovat potraviny se sníženým obsahem tuku. Jak jistě už víte, pro dosažení redukce hmotnosti nedocílíte pouze omezením příjmu kalorií, ale zejména kombinací vhodně nastavené stravy a pravidelným pohybem. Bylo by velkou chybou se domnívat, že konzumace light potravin bude zárukou snížení hmotnosti. Velmi často se lidé také mylně domnívají, že těchto potravin můžeme sníst dvakrát tolik než běžných potravin. Rozhodně tomu tak není.
Má smysl light potraviny konzumovat?
Záleží na jejich složení! V žádném případě není nutné konzumovat bílé jogurty s 0,1 % tuku. Největší rozdíl mezi takovým jogurtem a vhodným bílým jogurtem s obsahem max. 3 % tuku je v chuti. Zjistíte, že energetická úspora není tak výhodná, jak se na první pohled může zdát. Podobně je tomu tak i u odtučněného a polotučného mléka. Není lepší pochutnat si, než ušetřit pár kalorií? Stejně je pak možná zbytečně promrháme někde jinde, třeba v podobě sušenky nebo tučnějšího masa či uzeniny. Naopak „light“ sýry jsou ke konzumaci ideální. Nyní jsou na trhu i méně tučné a chutné varianty některých sýrů – mozzarelly, hermelínu či polotvrdého sýru holandského typu. A nemusí se jednat přímo o sýry s nejnižším obsahem tuku – již jen snížení množství tuku ze 45 % na 30 % znamená výraznou úsporu kalorií.
A co v případě nápojů?
Pokud rádi pijete sladké nápoje, dopřáváte si je často a v hojném množství a nedokážete si představit, že byste se jich vzdali, je konzumace light nápojů cestou, jak významně snížit příjem energie. Oproti slazeným nápojům obsahují mnohem nižší množství energie. Cukr je v nich totiž nahrazen sladidly, která mají nízkou energetickou hodnotu a naopak vyšší sladivost. Nicméně pokud často pijeme tyto sladké nápoje, stále jsme zvyklí na nějakou úroveň sladké chuti a o to méně chuťově atraktivní nám připadají neslazené nápoje. Proto bychom je neměli konzumovat příliš často.