Zdroj: Portrait beautiful happy woman z Shutterstock

Pečujte o sebe, jak pečujete o druhé

Mnohdy máme tendence starat se o všechny okolo, jen ne o sebe. Můžeme mít sebelepší time management a zvládat veškeré techniky na zvládání stresu, ale pokud bude vždy něco a někdo přednější než my sami, tak v našem životě bude stres a napětí hrát stále hlavní roli. Udělujte si každý den alespoň na chvíli čas jen pro sebe. Pečujte pravidelně o své zdraví nejen kvalitní stravou, pravidelným pohybem a dostatečným odpočinkem, ale i laskavým vztahem k sobě, svému tělu a jeho potřebám. Zasloužíte si stejnou péči, jakou dáváte druhým.

Přijměte svou (i druhých) nedokonalost

Touha po dokonalosti je zbytečná ztráta času a největším zdrojem našeho stresu. Stresujeme se, když realita neodpovídá tomu, jak bychom si přáli či očekávali. Neustále srovnáváme to, co je, s tím, jak by to mohlo být, kdyby… Slevte proto ze svých nároků na sebe i druhé a uleví se vám!

Udržujte si rovnováhu své energie

Hlídejte si nejen příjem a výdej energie v jídle, ale také ve vztazích a práci. Snažte se o přirozené zacházení se svou mentální i fyzickou energií a nepotlačujte signály svého těla. Když jste unavení, odpočiňte si, když máte hlad, najezte se, když máte energii, vydejte jí, když nemáte chuť jít do společnosti, zůstaňte doma! Zjistěte, co a kdo Vám energii v životě dává a naopak bere a vyhýbejte se činnostem a vztahům, kde jen dáváte a nic nedostáváte zpět.

Naučte se říkat ne

Říkat ne, nevím, nechci či nedokážu je v pořádku a máte na to v jakékoli situaci právo. Nemusíte být neustále druhým k dispozici a otevření pomoci všema často tak na úkor sama sebe. Říkáním „ne“ omezíte činnosti a kontakty, které Vám energii odebírají, budete mít ze sebe lepší pocit a vyšší sebevědomí, než když budete neustále dělat něco, co sami nechcete.

Plánujte si vše s rezervou

Pokud chceme stihnout všechno, obvykle nestíháme nic. „Nestíhání“ patří mezi nejčastější stresory, kdy si naplánujeme příliš mnoho povinností a úkolů, které pak ve skutečnosti nestíháme a to nás ve výsledku stresuje. Naučte se plánovat reálné a dosažitelné úkoly, cíle v práci i v životě a plánujte vše s časovou rezervou.