1.12. Počasí venku je, že by ani psa nevyhnal, nejraději byste se zachumlali do peřin? Kupte si nějaký voňavý vánoční čaj a vychutnejte si ho v pohodlí domova.

2.12. Sladká nemusí být jen čokoláda, rozhlédněte se v obchodě po regálech s ovocem, určitě tam najdete nějaký druh, který neznáte a už dlouho se ho chystáte ochutnat. Tak dnes nastal ten den. Ovoce je skvělým zdrojem vitamínů, vlákniny, antioxidantů a důležitých minerálních látek.

3.12. Je skoro pátek, odpočiňte si po náročném pracovním týdnu a vyražte po dlouhé době do kina, na koncert nebo do divadla.

4.12. Svátek Barborek přímo vybízí k procházce nebo vyběhnutí a natrhání větviček do vázy. Sportování na čerstvém vzduchu, především v chladnějším počasí, přispívá k otužení organismu a ke zlepšení imunity a odolnosti vůči nemocem.

5.12. Dětem dnes naděluje Mikuláš, nadělte si také, k svačině si přidejte hrst ořechů. Jsou sice poměrně tučné, obsahují však především mono a vícenenasycené mastné kyseliny, které působí příznivě na naše srdce a cévy.

6.12. V neděli běžte plavat, je to sport vhodný téměř pro každého, navíc při něm vydáte 2 – 5x více energie než při aktivitách na suchu.Za hodinu aktivního plavání můžeme spálit až 2000 kJ.

7.12. Zahajte nový týden zdravou snídaní. Chutná a vydatná snídaně je důležitá pro správný začátek nového dne. Pomáhá nastartovat metabolismus po noční přestávce a dodá tělu potřebnou energii. Jak na zdravou snídani najdete i na webu Vím co jím.

8.12. Nějak se vám stále nedaří nastartovat tu správnou vánoční náladu? Zkuste aroma olej. Myrta, jedle, borovice, vanilka, skořice, mandarinka nebo bergamot spolehlivě navodí tu správnou atmosféru.

9.12. V půlce pracovního týdne se vydejte za sportem. Uvažujete už dlouho nad pilates, flowingem nebo třeba piloxingem, jen jste zatím nesebrali odvahu je vyzkoušet? Dnes máte možnost!

10.12. Dejte si k obědu nebo k večeři rybu. Jejich maso obsahuje omega-3 nenasycené mastné kyseliny, maso mořských ryb je navíc významným zdrojem jódu, který je nutný pro správnou činnost štítné žlázy. Další výhodou rybího masa je i to, že má málo tuků a vysoký obsah bílkovin. V našem jídelníčku by se mělyryby objevit alespoň dvakrát týdně.

11.12. Dopřejte si při pátku masáž. Může mít stimulující nebo uklidňujícíúčinek, uvolňuje psychické napětí a příjemným způsobem navodí celkovou relaxaci organizmu.

12.12. Pečení cukroví se nevyhnulo ani vám? Zkuste to letos zdravěji, bílou mouku nahraďte celozrnnou a místo cukru použijte med nebo sušené ovoce.

13.12. Lucie noci upije, ale dne nepřidá. Užijte si nedělní podvečer při svíčkách a oslavte tak její svátek světlem jak to dělají některé severské státy.

14.12. Výběr tuzemské zeleniny na pultech většiny obchodů v prosinci není příliš široký, zkuste nějaký nový druh z větší dálky. Znáte topinambury, avokádo nebo batáty?

15.12. Dopřejte svátek i vašim nohám, kdy jste byli naposledy na pedikúře?

16.12. Zkuste dnes vstát trochu dříve a aspoň část cesty do práce nebo školy absolvujte po svých.

17.12. Dejte si kousek čokolády, ale té s vysokým obsahem kakaa. Kakao nejenže podporuje dobrou náladu a mírní stres, má také pozitivní vliv na zdraví cév. Látky obsažené v kakau mohou sloužit i jako prevence proti rakovině.

18.12. Nadělte si předčasný dárek, kupte si knížku a místo víkendového běhání po nákupních centrech se doma začtěte.

19.12. V sobotu pozvěte rodinu nebo přátele na zdravý oběd. Ukažte všem, že i zdravá a vyvážená strava může být chutná a pestrá. Tipy a spoustu receptů najdete i na webu Vím co jím.

20.12. V neděli objevte kouzlo saunování. Pravidelné návštěvy sauny posilují obranyschopnost lidského organismu a snižují výskyt nejrůznějších onemocnění. Sauna se využívá i k postupnému otužování nebo jako prostředek ke zvyšování kondice.

21.12. Odměňte se při náročných vánočních přípravách. Navštivte prodejnu zdravé výživy a ochutnejte něco nového. Říká vám něco quinoa? Je využívána jako obilovina, i když pravou obilovinou vlastně není. Na rozdíl od pšenice nebo rýže nabízí vyvážený soubor důležitých aminokyselin, což ji zařazuje mezi neobvykle kompletní potraviny. Je důležitým zdrojem vlákniny, fosforu, železa a hořčíku.

22.12. Přemíra sladkostí v období Vánoc nesvědčí ani vašemu chrupu. Objednejte se na dentální hygienu nebo si aspoň pořiďte pořádný arsenál mezizubních a jednosvazkových kartáčků a dentální nit.

23.12. Protáhněte si tělo. Mezi uklízením a balením dárků si vaše záda zaslouží pořádnou péči. Zacvičte si doma a nezapomínejte ani na svaly středu těla.

24. 12. Dlouho očekávaný den nastal. Ještě než zasednete s rodinou k štědrovečerní večeři, vyražte na dlouhou procházku, ať si můžete bez výčitek dopřát bramborový salát. Zkuste letos majonézu v něm nahradit aspoň částečně jogurtem nebo zakysanou smetanou.

Pokud nestihnete vše, co jste si naplánovali, nezoufejte. Vánoce jsou především svátky klidu, lásky a pohody, tak na to pamatujte.