O výživě 18. 7. 2019 | Daniel MarešDaniel Mareš

Avokádo v jídelníčku - proč ho zařazovat a kdy se mu vyhnout?

Avokádo je ovoce, které je skloňované ve všech pádech a zdá se, že ho jí snad všichni. Mažeme si ho na tousty, jíme jej syrové. Konzumujeme ho na sladko i na slano a nedáme na něj dopustit. V čem je tak dobré? Věděli jste, že jeho pojídání má i svá úskalí?

Avokádo v jídelníčku
Stock Photos: Elena Elisseeva /Shutterstock.com

Prospěšné vitaminy

V tomto ovoci najdeme řadu pro naše tělo prospěšných látek, jako jsou například vitaminy D, K, E a A. Právě ty pomáhají absorbovat takzvané nenasycené tuky, které snižují riziko vzniku srdečník onemocnění.

„Výše zmiňované vitaminy jsou rozpustné v tucích, a právě díky tomu se po konzumaci avokáda cítíme být sytí. Dále v něm najdeme asi 10 gramů vlákniny, ale téměř v něm chybí jakýkoliv sodík, což prospívá našemu tlaku. Zdravé tuky zase správné hladině našeho cholesterolu,“ uvádí MUDr. Lucie Nováková.

Vysoká nutriční hodnota

Avokádo je také ceněné pro svou vysokou nutriční hodnotu. Kromě toho v něm najdeme i další tělu prospěšné látky jako je například kyselina listová, ale i draslík, mangan, hořčík, měď, železo, fosfor či zinek. Jedno avokádo má navíc zhruba 9 gramů sacharidů, z toho je zhruba 7 gramů vlákniny a jen 2 gramy jsou čisté sacharidy.

„Vraťme se ještě ke zmiňovanému draslíku, toho v avokádu najdeme ještě více než třeba v banánech. Ve 100 gramech je zhruba 14 procent doporučené denní dávky draslíku. V banánech je přitom jen 10 procent. Draslík nám obecně pomáhá udržet takzvané elektrické gradienty v buňkách. Příjem draslíku je také spojen s nižším krevním tlakem a je tak prevencí proti problémům se srdcem či pro správnou funkci ledvin,“ vysvětluje lékařka.

Rozpustná vláknina pro správné trávení

V tomto ovoci také najdeme rozpustnou vlákninu, která snižuje riziko vzniku řady nebezpečných nemocí.

„Má příznivý vliv na tělu prospěšné střevní bakterie a napomáhá tak správnému fungování našich střev,“ popisuje oslovená odbornice.

Pro zdravé oči

Avokádo navíc také dokáže zvýšit antioxidační vstřebávání látek z jiných potravin a najdeme v něm velké množství antioxidantů.

Avokádo„Patří mezi ně také takzvané fotochemikálie, jako je lutein či zeaxantin, ty jsou skvělou prevencí proti problémům se zrakem. Podle některých studií dokáží snižovat riziko vzniku šedého zákalu a takzvané makulární degenerace, která se objevuje zejména u starších pacientů,“ popisuje Nováková a pokračuje: 

„Důležité je, že v avokádu najdeme takzvanou kyselinu listovou a je prokázáno, že její nízká hladina zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu u žen. Kromě toho je díky zmiňovanému vitaminu K vhodnou prevencí proti osteoporóze a napomáhá tak zdravím kostem. Vitamín K totiž zvyšuje vstřebávání vápníku a snižuje tak jeho ztrátu".

Pozor na kalorie

„Kromě prospěšných látek v něm totiž najdeme poměrně velké množství tuku. V běžném avokádu najdeme přibližně dvacet gramů tuku a dokonce až přes 300 kalorií. Takže celé avokádo byste během jednoho dne rozhodně jíst neměli. Lepší je si jej rozdělit třeba na tři, čtyři části a ty zpracovat a zkonzumovat během tří dnů,“ radí Nováková.

Pokud chcete zhubnout, měli byste jeho konzumaci skutečně omezit. Pokud ale například často sportujete nebo máte dobré spalování, klidně si můžete na avokádu pochutnávat i ve větším množství.





Mohlo by vás také zajímat: