- Nebylo jednoznačně prokázáno, že biopotraviny mají vyšší výživovou hodnotu.
Obsah některých živin bývá nižší, např. lepku v obilovinách, a proto například kynuté výrobky mají horší tvar. Obsah některých složek, např. vlákniny,  bývá naopak vyšší, s čímž souvisí tvrdší textura ovoce a zeleniny. Maso zvířat z biochovů mívá lepší senzorické vlastnosti než zvířat z velkochovů. Jednoznačným pozitivem biopotravin je šetrnost jejich produkce k životnímu prostředí. Výnosy biosurovin jsou však nižší než výnosy surovin v konvenčním zemědělství, a proto cena biopotravin, i přes dotace poskytované ekologickému zemědělství, je výrazně vyšší.
- Téměř polovina biopotravin prodávaných v České republice je z dovozu, většinou z třetích zemí, kde je vyšší riziko neplnění podmínek ekologické produkce.
Vegan - bez vitaminu B12
 Vegan je označení pro potraviny, které neobsahují suroviny živočišného původu včetně medu.
Vegan je označení pro potraviny, které neobsahují suroviny živočišného původu včetně medu.
Největším nedostatkem veganské stravy je nedostatek vitaminu B12, který není v potravinách rostlinného původu přítomen (výjimku tvoří fermentované sójové výrobky, které se však u nás prakticky nekonzumují).
Dalšími nedostatky veganské stravy je nízký příjem minerálních látek, zejména vápníku, železa, zinku aj. a příjem neplnohodnotných bílkovin. Veganská strava není vhodná pro děti.
Raw - teplota do 42˚ C
Označení raw mají potraviny, při jejichž výrobě nebyla použita vyšší teplota než 42˚ C.Raw potraviny jsou potraviny neobsahující živočišné suroviny.
Rizika raw stravy, která je v současnosti u nás velmi moderní, jsou stejná jako u veganské stravy, a navíc je díky nízké teplotě zpracování omezená využitelnost některých živin, zejména rostlinných bílkovin. Po konzumaci raw potravin může dojít k onemocnění z důvodu přítomnosti patogenních mikroorganizmů (listérie, salmonely, kampylobakterie, E. coli aj.) které se teplotou do 42˚ C nezničí. Výhodou raw stravy je vyšší obsah na vyšší teplotu citlivých složek, např. některých vitaminů. Při nízkých teplotách nevznikají látky zdravotně rizikové např. akrylamid, furan, 3-MCPD, toxické produkty oxidace tuků a zejména karcinogenní látky vznikající z bílkovin při vysokých teplotách.
Košer, halal - rituály, pravidla
 V židovské kultuře se slovem košer (kašrut) označuje soubor pravidel pro rituální způsobilost. Většinou se s tímto slovem setkáme v souvislosti s jídlem. To, jestli je pokrm vhodný, určuje Tóra, což je normativní zdroj židovského náboženského práva.
V židovské kultuře se slovem košer (kašrut) označuje soubor pravidel pro rituální způsobilost. Většinou se s tímto slovem setkáme v souvislosti s jídlem. To, jestli je pokrm vhodný, určuje Tóra, což je normativní zdroj židovského náboženského práva.
Existují různá zvířata, která jsou zapovězena a která naopak Židé mohou sníst. Konkrétně Tóra zapovídá konzumaci krve, dále se nesmí požívat velbloudi, draví ptáci, mrchožrouti nebo většina druhů hmyzu. Jsou stanovena pravidla porážky.
- Další omezení jsou: nesmí se vařit společně maso a mléko, používá se jiné nádobí a kuchyňské náčiní pro masité a mléčné potraviny, mezi konzumací masitých a mléčných pokrmů je určen časový odstup aj.
Halal je jakýkoli výrobek certifikovaný muslimskou obcí podle náboženských pravidel.
Nejznámější z halal výrobků je halal maso. Při porážce stylem halal (tzv. zabíha) musí být zvíře podříznuto muslimem za recitace modlitby, záměrně bez předchozího omráčení (aby tu modlitbu slyšelo). Někdy zvíře umírá i několik minut. Zvíře je tedy při porážce při plném vědomí, a proto je v některých zemích tento způsob porážky zakázán. Takto získané maso může být mikrobiologicky rizikovější.
