Borůvky patří mezi potraviny, které jsou vhodné i pro redukční dietu. Tyto drobné bobule jsou velkou zásobárnou vitaminu C, který posiluje imunitní systém, působí jako prevence a lék při nachlazení, chřipce a infekčních onemocněních.

Hrst borůvek se rovná denní dávce vitamínu C

Vitamín C patří mezi jeden z mikronutrientů obsažených v borůvkách. Mikronutrienty jsou takové složky potravy, které v případě jejich nepřítomnosti ve stravě vyvolávají příznaky deficitu. Je u nich tedy možno stanovit doporučovanou denní dávku. Dalšími mikronutrienty v borůvkách jsou vitamíny skupiny B a kyselina listová. Borůvky jsou tedy dobrým, dostupným a významným nutričním faktorem, který může napomáhat snížení rizika výskytu poruch nervového systému, výskytu ischemické choroby srdeční a zřejmě i nádorů.


Borůvky patří mezi zdravé potravinyBorůvky jsou bohaté na antioxidanty

Na rozdíl od mikronutrientů jsou polyfenoly skupinou látek s příznivým účinkem na lidské zdraví, u kterých však nelze stanovit doporučenou denní dávku a při jejichž nízkém přívodu do organismu nevznikají příznaky nedostatku. Polyfenoly jsou druhem antioxidantů. Jedná se tedy o látky, které na sebe váží škodlivé volné radikály. Polyfenoly přítomné v borůvkách a dalších bobulovitých plodech jako anthocyaniny, flavonoidy a resveratrol, lze tedy připodobnit k lékům.

Teplo ani chlad borůvkám nevadí

Borůvky jsou používány nejen v syrovém stavu jako osvěžující plody a případně jako kompot nebo šťáva, nýbrž i ve formě hotových pokrmů, jako jsou borůvkové koláče a borůvkové knedlíky.

Vlivem tepelné kuchyňské úpravy borůvky neztrácí svoje pozitivní vlastnosti, dokonce jim nevadí ani chlazení a mrazení. Nejšetrnější tepelné zpracování je zahřátí na 92-98 °C po dobu 0,5 až 2 minut. Tepelné zpracování, při kterém jsou borůvky vystaveny teplotám vyšším než 190 °C a které trvá déle než 18 minut, vede ke snížení polyfenolů, zejména resveratrolu, o 17 až 46 %.

Proč ještě jíst borůvky?

Zlepšují zrak

Biolátky obsažené v borůvkách regenerují oční barvivo a zlepšují vidění za šera. Britští letci za války prý záměrně konzumovali borůvkové džemy a jiné produkty z borůvek, aby lépe viděli během nočních letů.

Pomáhají proti menstruačním problémům

Třísloviny obsažené v borůvkách mírní menstruační bolesti, silné krvácení, usnadňují přechod. Borůvky chrání sliznice a přispívají k jejich rychlejší regeneraci.

Prospívají krevnímu oběhu - Borůvky Posilují zlepšují krevní oběh a posilují cévy a prokrvení končetin.

Zdroj: BORŮVKY – SOUČASNÉ NÁZORY NA JEJICH FYTOCHEMICKÝ POTENCIÁL A ZDRAVOTNÍ VÝZNAM