O výživě 9. 3. 2018 | Mgr. Martina KarasováMgr. Martina Karasová

Bystrá mysl aneb výživa pro správné a rychlé myšlení

Lidský mozek je nejsložitější orgán v lidském těle. Váží 1 400 g a obsahuje přibližně 100 miliard neuronů. Spotřebovává 1/4 energie i když představuje jen 2 % z celkové tělesné hmotnosti. 75 % jeho hmotnosti tvoří voda. Některé potraviny dokáží příznivě stimulovat činnost mozku. Jaké to jsou?

Některé potraviny dokáži příznivě stimulovat činnost mozku ze Shutterstock.com

Lidský mozek je nejsložitější orgán v lidském těle a svou složitostí se podobá obrovskému paměťovému zařízení. Jeho hlavním úkolem je zpracovávání a ukládání informací z našich smyslů a řízení správné odpovědi těla na přicházející podněty.

Zajímavosti o mozku 

  • Hmotnost lidského mozku dospělého člověka je asi 1400 gramů.
  • Mozek se skládá z přibližně 100 miliard neuronů.
  • V časné fázi těhotenství se neurony množí rychlostí až 250 000 neuronů za minutu.
  • Lidský mozek spotřebovává zhruba čtvrtinu z celkové energie a to navzdory skutečnosti, že představuje pouze 2% z celkové tělesné hmotnosti.
  • Krevní cévy v lidském mozku měří cca 640 kilometrů.
  • Lidský mozek je tvořen z nejméně 60% tuku a 75% jeho hmotnosti tvoří voda. Nedostatečný příjem tekutin má proto negativní vliv na správné fungování mozku.

Jakými potravinami můžeme podpořit zdraví mozku?

výživa pro mozekAť už máte právě náročné zkouškové období, nebo chcete být svěží a bystří na pracovní schůzce, věnovat pozornost tomu, co jíte, se opravdu vyplatí. Náš mozek potřebuje zejména stabilní zásobování glukózou, protože to je pro něj jediný zdroj energie. Glukózu náš organismus získává ze sacharidů, ideálním zdrojem je celozrnné pečivo, těstoviny, brambory nebo rýže. Krom toho však existuje spousta potravin, jejichž konzumace má významný pozitivní vliv na činnost a funkci mozku.

  • Ořechy a semínka

Obsahují nenasycené mastné kyseliny, které mají blahodárný vliv na mozkovou činnost a lidskou psychiku jako celek. Jsou také skvělým zdrojem vitamínu E. Vybírejte však ořechy nesolené a nepražené.

  • Borůvky

Vědci zjistili, že borůvky pomáhají chránit mozek před oxidačním stresem a mohou snížit negativní projevy stárnutí.

  • Tučné ryby

Obsahují vzácné esenciální mastné kyseliny, které naše tělo neumí vyrobit a musí tak být dodávány prostřednictvím stravy. Tyto tuky jsou důležité pro zdravou funkci mozku, srdce, ale i klouby. Mezi nejlepší zdroje tučných ryb patří losos, pstruh, makrela, sleď nebo sardinky.

  • Avokádo

Obsahuje glutathion, silný antioxidant s výraznými protirakovinnými účinky, který kromě jiného ochraňuje i mozek. Mozek a nervová soustava potřebují mononenasycené mastné kyseliny a avokádo je jich plné.

  • Brokolice

Je skvělým zdrojem draslíku a vitaminu K, o němž je známo, že zlepšuje kognitivní funkce a zvyšuje intelekt. Vědci zjistili, že díky vysokému obsah sloučenin nazývaných glukosinoláty, mohou zpomalit poruchu neurotransmiteru, acetylcholinu, který potřebujeme k správnému fungování centrálního nervového systému. Nízká hladina acetylcholinu bývá přítomna například u Alzheimerovy choroby.

  • Černý rybíz

Vitamin C v něm obsažený zvyšuje duševní odolnost a některé výzkumy naznačují, že nedostatek může být rizikovým faktorem pro degeneraci mozku související s věkem včetně demence a Alzheimerovy choroby. Navíc vitamín C může být užitečný při léčbě úzkosti a stresu.

  • Fazole

Stabilizují hladinu cukru v krvi, tedy glukózy, která je hlavním palivem pro náš mozek. Ten není schopen dělat si zásoby této látky, proto je závislý na neustálém přísunu energie z potravin.

  • Šťáva z granátového jablka

Má silně antioxidační účinky, které chrání mozek před poškozením volnými radikály.

  • Čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Tmavá čokoláda má silné antioxidační vlastnosti, obsahuje několik přírodních stimulantů, které zlepšují koncentraci a stimulují produkci endorfinů, což pomáhá zlepšit náladu. Má také pozitivní vliv na neurotransmitery v mozku a zlepšuje paměť. Naše tělo konzumace čokolády stimuluje k sekreci endorfinů a serotoninu, takže máme dobrou náladu.

  • Rajčata

Lykopen v nich obsažený, je silným antioxidantem chránícím před rozvojem demence.

  • Zelený čaj

Výzkumy ukázaly, že pravidelná konzumace zeleného čaje zlepšuje paměť a prostorové vnímání. Zelený čaj tak může sloužit jako zbraň proti ztrátě paměti a při oslabení kognitivních schopností.





Mohlo by vás také zajímat: