O výživě 28. 4. 2020 | Tomáš Lebeda

Čaj ukrývá energii i zdraví. Má příznivý vliv na nízký tlak i vysoký cholesterol

O čaji se říká, že je nejlepším prostředkem na probuzení organismu. Časté výhrady patří kofeinu, naopak aktivace metabolismu, či příznivý efekt na průběh onemocnění jsou bezesporu výhodami. Můžeme zmínit dokonce i ochranu cév a normalizaci cholesterolu.

Stock Photos: Donot6Studio /Shutterstock.com
  • Krabičku s černým čajem, ať sypaným nebo v sáčcích, najdeme snad v každé české rodině. Stále hraje prim, vytlačují ho však jiné nápoje. Je to dobře, nebo ne?

"Jídelníček máme mít pestrý a černý čaj do něj určitě patří. Jeho účinky na lidský organismus jsou veskrze pozitivní, dát si šálek denně je prospěšné," říká nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

  • Časté výhrady proti čaji jsou pro obsah kofeinu, ten je však v porovnání s šálkem kávy poloviční. Navíc je v takzvané vázané formě spolu s taniny neboli tříslovinami. Proto je využitelnost kofeinu v čaji v organismu jiná. Pokud není nálev silný, není problém, aby čaj pily i děti.

"Zatímco krátce po vypití kávy se cítíme povzbuzeni, v případě čaje je nástup účinku pomalejší, ale zároveň oproti kávě také delší," vysvětluje Zuzana Douchová. 

Tlak i cukr

čajŠálek zlatavého nápoje nemá pouze povzbuzující účinky. Pít bychom ho pravidelně měli pro celý koktejl látek, které působí příznivě na naše zdraví.

Studie popisují pozitivní účinek na regulaci krevního tlaku. U takzvaných hypotoniků krevní tlak lehce zvyšuje.

"Oproti kávě se účinek čaje na krevní tlak popisuje opět jako pomalejší, ale zároveň v čase delší. Je tedy v případě nízkého krevního tlaku vhodnější," uvádí nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Výluh z čajových lístků přispívá k ochraně cév. Jednak normalizuje hladinu cholesterolu, snižuje "zlý" LDL a naopak zvyšuje "hodný" HDL cholesterol. A také napomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Všichni víme, že při diabetu dochází k poškozování cév, vzniku aterosklerózy, a ta následně bývá příčinnou srdečních infarktů a mozkových příhod.

Rozhýbe metabolismus

  • Pravidelné pití čaje může být pomocníkem, pokud se snažíme shodit nadbytečné kilogramy. Příznivě působí na podporu metabolismu, nejenom jako součást snídaně bývá proto doporučován lidem s jojo efektem. A také obézním podvyživeným, tedy osobám, které jedí sice velmi málo a přesto mají problémy s nadváhou.

Pomáhá léčit

černý čaj a sucharPři žaludečních a střevních problémech babičky doporučovaly suchary a slabý černý čaj. Když byly děti nachlazené, dostaly černý čaj s citronem a medem. Opravdu může při léčbě nachlazení a průjmu pomoci?

„Látky obsažené v čaji podporují pocení a také přispívají k rozšíření průdušek, tedy snadnějšímu dýchání,“ uvádí Zuzana Douchová a pokračuje: „V případě střevních potíží doplníme čajem potřebné tekutiny, které pacient ztrácí. Příznivý efekt na léčbu střevních obtíží má i obsah taninů."

Černý, nebo zelený?

Milovníci čaje se obvykle dělí na dva tábory, jedni preferují černý, druzí zelený. Rozdíly v množství obsažených látek jsou však jen velmi nepatrné, a to jak v případě antioxidantů, tak kofeinu. Hojnost povzbuzujícího kofeinu v čajovém nálevu závisí zejména na způsobu přípravy. Zelený čaj se obvykle nechává vyluhovat kratší dobu, proto v něm bývá kofeinu méně.

Nezapomeňte na zuby

Máte-li rádi čaj slazený, klidně si ho oslaďte. Stejně jako v případě jiných slazených nápojů je třeba vědět, že cukrem do čaje přidáte energii navíc. Neděláte také dobrou službu svým zubům.

"Čaj přitom obsahuje nezanedbatelné množství fluoru, který pomáhá udržovat pevnost zubní skloviny. Pokud si ho osladíte, prim získá cukr. Z něj bakterie v ústech vytvoří kyselinu, která má naopak na zuby efekt nepříznivý," dodává Zuzana Douchová.

 





Mohlo by vás také zajímat: