Kofein je chemická látka ...

Přesně tedy purinový alkaloid – trimetylderivát xantinu. Nejznámějšími přírodními zdroji kofeinu jsou byliny kávovníku a čajovníku. Kofein je také obsažen v guaraně, cesmíně, yerba maté, ořeších koly a kakaovníku.

  • Kofein blokuje účinek adenosinu, neuropřenašeče, který navozuje pocit relaxace a únavy. Kofein naopak stimuluje a povzbuzuje. Při přiměřené konzumaci kofeinu dochází ke zlepšení koncentrace, zvýšení výkonnosti, snížení pocitu únavy.

Pro kofein obsažený v čaji se také někdy užívá názvu tein. Účinky kofeinu z čaje nastupují o něco pomaleji než z kávy, ale díky tříslovinám obsaženým v čaji trvají déle. Byť se nám může zdát, že výrazně vyšší povzbuzující účinky přináší čaj zelený, obsah kofeinu je v zeleném a černém čaji stejný, je to cca 40 mg kofeinu ve 220ml čaje. V zeleném čaji je díky přípravě (krátké louhování, nižší teplota vody) konečný obsah teinu nepatrně nižší než v čaji černém. Zelený i černý čaj má mírně močopudné účinky.

V ovocných čajích se kofein nevyskytuje vůbec. Jak již název napovídá, jedná se většinou o sušené ovoce, případně sušené části bylin, které tvoří základ ovocných čajů. Právě díky absenci kofeinu můžeme ovocnými čaji zpestřit běžný pitný režim.

Maximální doporučené množství kofeinu

  • Denně bychom neměli překročit dávku vyšší jak 400 mg kofeinu.
  • Jednorázově bychom neměli přijmout více než 200 mg.
     
  • A kolika šálkům kávy takové množství odpovídá?

Kvalitní kávaPokud jste zvyklí vypít denně do 5 šálků espressa z kvalitní kávy, nemusíte se obávat žádných rizik spojených s nadměrnou konzumací kofeinu. Takové množství kávy, respektive kofeinu má naopak protektivní vliv na kardiovaskulární systém. U filtrované kávy o větším objemu (220ml) se obsah kofeinu v 1 šálku pohybuje v rozmezí 65-120 mg. Takzvaného lunga nebo americana, jak větší kávě říkáme, bychom neměli vypít tedy více než 3 šálky.

Pokud jste ovšem zvyklí denně vypít více než 5 šálků kávy, měli byste ubrat

Kromě rizika dlouhodobého zvýšení krevního tlaku, dochází při nadměrném příjmu kofeinu k nervosvalové podrážděnosti. Tu můžeme pociťovat jako tělesný třes, psychický i fyzický neklid.

Povzbudivé a stimulující účinky kofeinu mohou narušovat také přirozený biorytmus člověka. Pokud jste zvyklí pít denně větší množství černého, zeleného čaje, do toho kávu, a ještě si s oblibou dáte energetický nápoj, pravděpodobně se díky takové náloži kofeinu dobře nevyspíte. Dlouhodobé poruchy spánku můžou vést k zásadnějším zdravotním komplikacím. Zvýšený příjem kofeinu může vést také k dehydrataci organismu, obzvlášť pokud nedodržujeme pitný režim a během dne pijeme převážně kávu nebo zelený a černý čaj. Kofein také vyvolává závislost.

Při výběru kávy bychom měli upřednostňovat kvalitní filtrovanou kávu, která byla správně pražena a při přípravě byla dodržena adekvátní teplota i čas. Není vhodná pravidelná konzumace tzv. “lógrové” kávy, tedy českého turka.

  • Při dlouhém louhování dochází k uvolňování toxických látek a u takové kávy nelze mluvit o pozitivních účincích kofeinu.
  • Také některé druhy instatní kávy nejsou vhodné.

Po kvalitě bychom se měli pídit i v případě čajů. Určitě je na místě znát původ, dobu sklizně a opět dbát na správnou přípravu. Je vhodné doržovat čas louhování, který bývá zpravidla uveden na obale.

Pokud během dne vypijeme kolem 2 litrů bezkofeinových a nejlépe nekalorických tekutin, můžeme si bez výčitek dopřát do 3-5 šálků kvalitní kávy, čaje to může být až dvakrát více.