O výživě 10. 9. 2021 | Mgr. Alena Vídeňská - trenérka fitnessMgr. Alena Vídeňská - trenérka fitness

Co a jak jíst na podzim, abychom se cítili dobře?

S chladnějšími dny a dřívější tmou člověk přirozeně snižuje svoji aktivitu. Stává se línějším než v létě a hlavně se začíná více oblékat. Uhlídat energetický příjem není snadné, jelikož pod huňatým svetrem se leccos schová...

Zdroj - photo: Pixabay: Sabrina Ripke /pixabay.com

Aktivita nade vše

  • I když se vám nechce, tak se snažte udržet si modus aktivit, který jste praktikovali v létě.
  • Začněte běhat, choďte na dlouhé procházky, cvičte doma nebo prostě jen nejezděte výtahem, dojděte si pár zastávek MHD raději pěšky.
  • Aktivit se najde jistě spousta, stačí jen chtít, nebýt líní a nepoddávat se počasí. Pamatujte, že neexistuje špatné počasí, ale jen špatné oblečení.

Jídlo nejlépe lokální

podzimPodzim je doslova pastva pro oči, co se týče jídla. Když vyjdete do přírody, co vidíte? Nejen barevnou přírodu, ale spoustu jejich darů.

Jablka, švestky, hrušky, ořechy. Vše lokální, vše si můžete natrhat sami, vše tedy skoro v „bio“ kvalitě.

  • Co se týče teplé kuchyně, vařte z potravin, které jsou nyní aktuální: dýně, řepa, brambory, zelí... Ze všeho se dají vyhotovit zdravé a plnohodnotné pokrmy.

Jak jíst přes den

  • Ráno začněte něčím teplým do žaludku. Ideální do tohoto období jsou různé obilné kaše obohacené proteinem (jogurt, tvaroh, mléko), doplněné jablkem a skořicí a teplý nápoj. Může jím být šípkový nebo rakytníkový čaj. Teplé potraviny nebo nápoje po ránu považovali staří Číňané za nejlepší způsob, jak začít den. Prohřejí vás a podpoří činnost sleziny.
  • Na dopolední svačinku (pokud je tedy nutná a máte pocit hladu), si dopřejte nějakou bílkovinu, například bílý jogurt nebo tvaroh s ořechy a semínky. Můžete přidat i jeden kus ovoce. Další skvělou alternativou jsou koláče právě ze sezónního ovoce.

jídloHlavní jídlo dne by se mělo skládat z bílkovin (například maso, luštěniny) a sacharidů (obiloviny – pohanka, jáhly, bulgur, barevná zelenina).

K obědu si dopřejte velkou porci zeleniny. Může být jak syrová, tak i tepelně upravená - a zde se právě skvěle hodí lokální produkty, jako je pečená dýně či řepa, pečené brambory, celerové hranolky.

Pokud vám syrová zelenina zrovna nejede, dejte v této části roku přednost raději zelenině kvašené. Připravit si ji můžete doma, výroba není nijak náročná, zvládnete ji za pár minut a tělu touto zeleninou dodáte neskutečné množství vitamínů a probiotických kultur. Ideální je zelí, které je skvělým zdrojem vitamínu C. Další vynikající „pickels“ získáte například z květáku či mrkve.

  • Pokud máte mezi obědem a večeří velký rozestup a chcete zabránit vlčímu hladu, tak si dopřejte odpolední svačinku. Nakrájená zelenina s humusem, sýrem nebo šunkou, případně kus celozrnného kvalitního pečiva s vajíčkem, mozzarellou, oblíbenou tvarohovou pomazánkou jsou výbornou volbou.
  • Večeři si dopřejte lehčí. Dejte si menší porci sacharidů a větší množství bílkovin. Salát ze syrové zeleniny doplněné cottagem, vajíčkem nebo tuňákem.. opečený plátek masa s menší porcí kus-kusu nebo jen tempeh s pečenou zeleninou. Pokud máte rádi polévky, uvařte si dýňovou, luštěninovou, květákovou… jejich příprava nezabere moc času, jsou rychlé a zasytí.

Sladkosti výjimečně

jablečný koláčŽe máte chuť na jablkový koláč? Tak si ho dejte.

I když upečete zdravou formu koláče, nezapomínejte ale, že je to stále sladkost.

Stejně tak zacházejte i s ovocem.

  • Obsahuje spoustu cukrů, a proto si dopřávejte maximálně dva kusy ovoce denně.
  • Nepřehánějte to ani se sušeným ovocem a čokoládou. I když se bude jednat o kvalitní hořkou čokoládu.

Pohyb ničím nenahradíte

Mějte na paměti, že pohyb je důležitý nejen pro udržení vaší váhy, ale především pro zdravé tělo. Hýbejte se tedy co nejvíce, jak to jen jde.

  • Dobrým pomocníkem při startu jsou chytré hodinky, které reflektují vaši celodenní aktivitu.

Pár rad na závěr

  • Nepřejídejte se, jezte střídmě a zdravě, hýbejte se.
  • Zdravou sladkost si dopřejte jednou - dvakrát týdně. Myslete na to, jak je těžké shodit nabraná kila a naopak lehké je nabrat.
  • Do jídelníčku se snažte zařadit dost bílkovin. Zasytí vás a eliminují chutě na sladké.
  • Držte se svého cíle a nepolevujte.
  • Motivujte se. Ať navzájem s nějakou kamarádkou nebo sami, když se podíváte na fotku vašeho „letního“ těla.

 





Mohlo by vás také zajímat: