O výživě 3. 11. 2021 | redakce Vím, co jím

Cvrčci, nebo hovězí steak? Tradiční zdroje bílkovin jsou kulinářským zážitkem!

Bezpečnost je prověřena více než sto tisíci lety! Tradiční jídla po celém světě využívají hmyz jako zdroj bílkovin. Jen u nás na Západě nám toto zdravé kulinářské dobrodružství uniká. Přidání hmyzu do našeho jídelníčku má jednoduše smysl.

Jedlý hmyz je kulinářským zážitkem - foto zdroj: Shutterstock.com

Hmyz je největší skupinou živočichů na planetě

Je odhadováno, že hmyz tvoří 80 % všech živočichů. Přibližně 1 z 5 živočichů je brouk. Hmyzí populace váží 5× více než ta lidská a tvoří přibližně polovinu celkové hmotnosti všech živočichů na Zemi. V současnosti žije na naší planetě přibližně 10 kvadrilionů (10 000 000 000 000 000 000 000 000) hmyzu. Na každého člověka tak připadá asi 1,4 miliardy hmyzu.

  • Přijímání hmyzu jako potravy má smysl. Hmyz je výživný, udržitelný, šetrný k životnímu prostředí a chovaný humánně.
  • Výživová hodnota hmyzu se u jednotlivých druhů značně liší. Stejně tak se liší chuť a textura jednotlivých druhů hmyzu, což z něj činí nový – a zároveň starobylý – kulinářský zážitek.
  • V Severní Americe a Evropě sice jde o novodobý trend, avšak po celém světě se hmyz každý den jí v 80 % zemí a jí se od počátku lidské existence.

jedlí červiNapříklad v Mexiku si lidé pochutnávají na téměř 200 druzích jedlého hmyzu. V Thajsku je více než 20 000 hmyzích farem a jedním z hlavních vývozních artiklů Kambodže je jedlý hmyz.

V Zimbabwe jsou za pochoutku považováni „mopanoví červi“ (housenky martináče druhu Gonimbrasia belina), v Austrálii housenky můry druhu Endoxyla leucomochla, v Kolumbii zase mravenčí královny.

Možná je to právě hmyz, co chybí v našem jídelníčku

  • Hmyz je plný pravých živočišných bílkovin, prospěšných tuků, vitamínů, minerálů, antioxidantů a je prebiotickou vlákninou. Jsou to zvířata, která jíme celá (všechny části na rozdíl od pouhého masa), a jejich živiny jsou více biodostupné než svalová tkáň hospodářských zvířat, nebo dokonce pšenice.

jedlí červiJednou z výzev a zároveň výhod chovu hmyzu je to, že pro ně opravdu platí „jsi to, co jíš“. Pokud cvrčky krmíme mrkví, budou mít vysoký obsah vitaminu A. Můžeme tedy pracovat s jejich stravou tak, abychom získali optimální produkt.

Hmyz je ve výživě novou neprobádanou oblastí. Víme toho dost, abychom mohli začít, ale stále je co objevovat.

Kde je více bílkovin v hmyzu, nebo v tradičních potravinách?

Představujeme vám srovnávací graf bílkovin v jedlém hmyzu a zároveň – pro srovnání – i bílkovin z konvenčních zdrojů, jako je hovězí či kuřecí maso, losos, cizrna, tofu, mandle. Cvrčci, nebo hovězí steak? ... Cvrčci!

 

Je hodně faktorů, které rozhodují o typu potravin, které každý z nás konzumuje. Ať už jsou to důvody udržitelnosti, ceny, dostupnosti, nebo etické důvody, existují také další faktory, jako je výživová hodnota, minerály, živiny a další, které je samozřejmě potřeba zvážit, když se rozhodnete používat jednu složku místo druhé.   

Zdroje informací a grafu
www.edibleinsects.com/insect-nutrition-information
www.cricketflours.com/edible-insect-and-conventional-protein-comparison-graph
Zdroje obrázků v textu: shutterstock.com





Mohlo by vás také zajímat: