I v jejich případě ovlivňuje to, jak se cítí, jejich kondičku i zdravotní stav zdravá životospráva a zdravý životní styl. Řada šoférů ale argumentuje tím, že při nepravidelném denním a nočním režimu nemají v jídle příliš na výběr a na pohyb není čas vůbec. Když už dojedou do cíle, jsou rádi, že něco snědí, obvykle salám rohlík, ohřejí si konzervu, a pak se natáhnou.

Dodržujte pravidelnost

Možná si nemůžete dopřát každý den ve stejnou hodinu snídani, oběd, večeři a mezi tím svačiny, přesto řešení existuje. „Snažte se jíst po třech hodinách, například zeleninu, ovoce, jednu dvě žemle, raději celozrnné, se sýrem či šunkou, a nechat si sedmi až osmihodinovou pauzu lačnění, kdy budete relaxovat a spát,“ radí dietoložka Karolina Hlavatá.

Po spánku se vždy dobře najezte

Po spánku, než vyrazíte opět na cestu, ať už ráno v poledne nebo v noci, najezte se. „Ideální je například jogurt s vločkami, celozrnný rohlík se sýrem, tmavý chléb se šunkou, k tomu zeleninu nebo ovoce a pořádně se napijte. Vhodný je zelený čaj, džus naředěný vodou a podobně,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Plánujte, co budete jíst

Nespoléhejte na to, že se cestou zastavíte na benzince nebo v »mekáči« a něco si dáte. Obvykle nic, co by prospívalo vašemu zdraví, neobjevíte. Pokud nemáte v autě ledničku, pořiďte si chladící tašku. „S sebou si pak můžete vzít jogurtová mléka, čerstvé sýry, šunku, zákys, vařené vejce,“ doporučuje dietoložka. Doma si můžete s sebou také připravit vlastní masovou konzervu z kvalitních surovin a bez konzervantů. K ní si pak už jen uvaříte těstoviny, brambory nebo rýži.

Vyhýbejte se tukům a cukru

Tučné sýry, klobásy, salámy, paštiky, koblihy, kupované vánočky, konzervy plné chemie, sladké limonády je přesně to, co vás časem přivede k tomu, že budete vážit přes sto kilo a budete se cítit unavení.

Největší zradou bývají sladké nápoje. „Je v nich spousta zbytečné energie. Pokud se potřebujete osvěžit, je lepší dát si 100% džus naředěný vodou, koupit si vodovou zmrzlinu nebo si dát pomeranč. Pro případ únavy je dobré uvařit si na cestu silný čaj,“ radí Karolina Hlavatá. Skvělé občerstvení na cesty jsou podle ní i ledové kostky z pomerančového džusu.

Sladkého se vzdát nehodláte? Nemusíte, ale vyměňte smažené koblížky, plněné croassanty a oplatky často vyráběné z nezdravých ztužených tuků za tvarohovou buchtu, proteinovou tyčinku, kterou dostatečně zapojte vodou, müsli tyčinky s vysokým obsahem vlákniny. Zasytí vás a dodají energii na mnohem delší dobu. „Velmi dobré jsou zejména ke snídani v kombinaci s bílým jogurtem výrobky »Dobré z ovsa«, které nesou logo Vím, co jím,“ doporučuje dietoložka.

Pohyb je nenahraditelný

Nadváha, křečové žíly, hemoroidy, zapařeniny dálkové řidiče trápí velmi často. „Velkou prevencí těchto potíží je chůze,“ říká Karolina Hlavatá. Při pauzách je na protažení a posílení výborné také cvičení s therabandem (gumou na cvičení) nebo overballem. Malý nafukovací míč je vhodný nejen ke cvičení, ale řidič si s ním může při jízdě i podložit záda a příjemně uvolnit páteř.

Potraviny vás udrží ve formě i za volantem

Nemáte náladu dělat z nakupování potravin vědu a studovat, zda obsahuje vlákninu, správné tuky, cukry a mají odpovídající výživovou hodnotu? Když se budete řídit logy Vím, co jím  a Vím, co piju, neuděláte ve zdravém stravování chybu. Logo najdete na potravinách v celé Evropě.