Když se řekne tuky, každý z nás hned zpozorní a představuje si všechny ty faldíky, které mu na těle překáží a hyzdí ho. Proto první, co nás při snaze zhubnout napadne je nutnost omezit příjem tuků.  To je ale omyl! Tuky jsou pro fungování lidského organismu nepostradatelné. Důležité je ale vybírat ty správné.

Proč tuky v organismu ano!

Tuky v těle plní celou řadu úkolů, které ničím jiným nenahradíte. Tuk je bohatá zásobárna energie, je velice důležitý pro normální  růst a vývoj buněk a také slouží jako transportní systém pro důležité vitamíny rozpustné v tucích. A samozřejmě chrání naše tělo před chladem. “Naše tělo se bez tělesného tuku prostě neobejde,“ říká nutriční poradkyně Mgr. Zuzana Douchová. Obecně lze říci, že naše tělo pouze ohrožuje vysoký příjem špatných tuků a naopak nízká konzumace těch dobrých.

Které tuky vynechat?

I vyvážená redukční dieta obsahuje 30 % tuků. Ale je veliký rozdíl, jaké tuky zvolíme. Při dietě je vhodné omezit právě ty tuky, jejichž nadměrný příjem  vede ke vzniku obezity a nadváhy či k srdečním infarktům a mozkovým mrtvicím. K těmto tukům patří trans-tuky, neboli částečně ztužené tuky (najdete je v , některých průmyslově vyráběných potravinách, v dnešní době hlavně v sladkostech či v sušenkách) a nasycené mastné kyseliny obsažené například v tučném mase, másle, sádle, uzeninách, tučnějších sýrech a mléčných výrobcích.

Jaké tuky určitě zařadit?

„Tuky, které našemu tělu prospívají a jsou pro něj nezbytné, jsou ty, které obsahují převážně  nenasycené mastné kyseliny, zejména polynenasycené mastné kyseliny z řady omega 3 a 6,“ upozorňuje Douchová. Tyto mastné kyseliny přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi, a tím pomáhají udržovat vaše srdce zdravé.

  

Dobré  tuky můžeme najít například ve lněném a sezamovém semínku, ořeších či avokádu. Také se vyskytují ve kvalitních margarínech, které jsou označeny logem Vím, co jím, například Rama nebo Flora. Dále dobré tuky nalezneme v kukuřici, pšeničných klíčkách nebo olejích z řepky, oliv nebo rakytníku.

 

Z živočišných tuků se určitě nevyplatí vynechávat tuky z tučných mořských ryb – tuňáka, lososa, sledě, makrely či sardinek.“ Maso by však mělo být čerstvé,“ dodává Douchová.

Ideální dieta?

V případě kombinace tuků a diet je tedy vhodné tuky nevynechávat. Je důležité do jídelníčku zařadit ty dobré, bez kterých se normální  chod našeho těla neobejde. Naopak je vhodné omezit, nebo naprosto vynechat tuky nezdravé – trans. A samozřejmě je důležité dietu kombinovat s vhodnou fyzickou aktivitou.