Odborníci se domnívají, že pozitivní vliv na zdraví člověka má pektin v jablcích obsažený. Jde o rozpustnou vlákninu, která blokuje vstřebávání cholesterolu ve střevě a podporuje jeho využívání namísto ukládání. Slupka jablek navíc obsahuje polyfenoly – antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály.

Co dobrého obsahují?

Jablka tedy obsahují rozpustnou vlákninu pektin, který příznivě ovlivňu­je hladinu cholesterolu v krvi. Dále ale také jablka obsahují cenné minerál­ní látky: draslík, hořčík, fosfor, vápník, železo, síru a mangan. Obsahují také celulózu a enzymy podpo­rující trávení, dále vitamín C, provitamin A a vitamíny skupiny B. Pomáhají našemu zažívání. Kyseliny jablka mají alkalizující účinek v krvi a tkáních, obnovují dobře střevní flóru, brání kvašení ve střevech, pektin jablka likviduje toxiny a taniny vysušují střevní sliznici, zmírňují tak zánět a obnovují střevní flóru, napomáhají při průjmu a jsou velmi účinné i při zácpě, Jablka jsou vhodná při dietách, chorobách krevního oběhu, revmatismu a nemocech ledvin.

Jablka pomáhají při choro­bách srdce, ledvin, při vysokém krevním tlaku a obezitěi. Nápoj z jableč­ného octa a medu s vodou pomáhá při únavě, bolestech svalů a klou­bů, vysokém krevním tlaku, srdečních a led­vinových potížích, při obezitě a pro ochlazení v horkém počasí. Jablečný ocet se používá i zevně ke koupelím pro zdravou pleť a vlasy a po slunění.

Shrňme si to ještě jednou.

Co v jablku najdeme:

  • vitamín C a antioxidanty, vitamíny, karoten, kyselinu listovou

  • více než 30 minerálních látek (například železo, fosfor, hořčík, měď, zinek, mangan, ale také draslík, který pomáhá udržovat správnou hladinu vody v těle a hlídá ledviny)

  • vlákninu (pektin v takovém množství, jako má jablko, ho nenajdeme v žádném jiném plodu)

  • důležité trávicí enzymy, které mají příznivý vliv na slinivku břišní

Jaký má vliv na naše zdraví?

  • snižuje hladinu „špatného" cholesterolu v krvi a tím upravuje krevní tlak

  • je prevencí proti kardiovaskulárním onemocněním, posiluje naši imunitu

  • stabilizuje hladinu cukru v krvi (je vhodné i pro diabetiky)

  • chrání naši DNA i mozek

  • skvěle čistí střeva, působí proti průjmu i na zácpu, zmírňuje katary žaludku

  • je prevencí proti rakovině střev

  • čistí organizmus od toxinů, pomáhá při hubnutí

  • podporuje odvodnění organizmu, a tím chrání srdce

  • zpomaluje proces stárnutí organizmu

  • odstraňuje nespavost a snižuje nervozitu, posiluje dásně a dezinfikuje dutinu ústní

Je toho ještě mnohem víc. Proto si ovoce, jež se stalo symbolem králů, dopřejme opravdu každý den.