Po více než roce, kdy pracuji v poradně s obézními, u nichž využívám genetického testu, musím říci, že výsledky předčily moje očekávání. Srovnám-li je s výsledky klientů, u nichž test proveden nebyl, vidím velký rozdíl hlavně v tom, jak jim režim odpovídající jejich genotypu opravdu „sedne”. Nevnímají ho jako omezení, ztrácejí chutě na sladké nebo jiné potraviny, na nichž předtím bývali až závislí. Hubnou téměř výhradně z tuku. Věnují se pohybu. A nepotřebují k tomu žádné koktejly ani jiné doplňky stravy.

Co vše lze analýzou DNA zjistit?

Firma Valensfit, kde pracuji jako odborný garant a vedoucí lékař, vyhodnocuje celkem 75 genových markerů. Tento test je tedy nejobsáhlejší ze všech dostupných možností nejen u nás, ale i ve světě.

Zdroj: Molecule DNA Model Structure z Shutterstock

Z testu lze zjistit, zda máme nebo nemáme predispozice k nadváze či obezitě. Pokud ano, tak jestli je na vině čistě jen metabolismus nebo různé geneticky zakódované problémy ve vztahu k jídlu. Například někteří klienti můžou mít problém s dosažením pocitu nasycení (nositelé rizikové alely A na genu FTO). To znamená, že než stihnou zaregistrovat pocit sytosti, je pozdě a v tu chvíli už snědli příliš mnoho. Na základě takové informace se pracuje s klientem úplně jinak, než když se například ukáže jeho predispozice vybírat si sladké jídlo. Výsledků je celá řada a jejich konkrétnost nám pomáhá zkrátit čas vedoucí k cíli.

K lepšímu efektu pomáhá také zjištění, zda daný klient potřebuje více pohybu vytrvalostního nebo silového, případně jak by se u něj tyto druhy pohybu měly spolu kombinovat. Někteří lidé budou velmi dobře reagovat na pohyb zmenšením obvodu pasu (snížením nebezpečného viscerálního tuku). U jiných můžou být významnější jiné faktory životního stylu.

Důležitá je konkrétnost

Důležitým přínosem je stanovení konkrétní diety pro daného klienta. Vždy se jedná o dietu zdravou, plnou čerstvé zeleniny, s omezením živočišných tuků (nasycených mastných kyselin) a transkyselin, naopak s vyzdvižením nenasycených mastných kyselin (rostlinné tuky, olivy, avokádo, ořechy, tučnější mořské ryby apod.) Diety se ale mezi sebou liší v množství bílkovin, tuků a sacharidů. Výsledky studií totiž ukázaly, že pokud budou hubnout dva lidé při energeticky stejné dietě (například 6 000 kJ/den), bude hubnout více ten, jehož dieta bude poměrem živin odpovídat genotypu.

Jak to funguje v praxi?

Z celkově 50 klientů, kteří již prošli programem, bych zmínila dva ukázkové: Paní ve věku 58 let už si myslela, že ve svém věku nemá šanci zhubnout. Diet držela hodně, ale složením pro ni úplně nevhodných. Vždy pak zase sklouzla ke špatným stravovacím návykům. Test DNA jí vysvětlil, co dělala špatně a proč. Po roce má o 25 kg méně, zbavila se řady zdravotních potíží a nemá pocit omezování.

Další z klientek (38 let) na sebe bývala vždy přísná. Přestože má geneticky dané poměrně silné predispozice k nadváze, mívala vždy jen o několik kilogramů nad ideální váhu. Stálo jí to ale hodně úsilí, vůle a mívala problém s chutěmi na sladké. Jejímu genotypu totiž nesvědčilo omezení pečiva a příloh. Poté, co přešla na odpovídající jídelníček, nejenže se dostala na svoji ideální váhu, ale chutě na sladké vymizely.

Valensfit test řekne klientům mimo jiné také to, zda se v budoucnosti můžou potýkat se zvýšenou hladinou LDL-cholesterolu nebo se sníženou hladinou HDL-cholesterolu, jestli jim hrozí diabetes nebo vyšší hladina triglyceridů. Tomu všemu se pak přizpůsobí celý režim. Klient prochází řadou konzultací (dietolog, nutriční terapeut, pohybový kouč a v případě problémů také psycholog). Ti mu pomáhají nové poznatky uvést do praxe.

Investice do testu DNA se může zdát vyšší, ale je to soubor znalostí platných pro celý život. Naše geny se nezmění, ale my můžeme vhodným zásahem změnit jejich projevy na našem vzhledu a zdraví.