V posledních třech letech zaznamenaly farmářské trhy opravdu raketový růst a dnes jich máme stovky. Lidé zejména ve velkých městech jsou vděční za možnost nakoupit čerstvé a chutné potraviny od českých výrobců a také ji hojně využívají.

Předpoklad, že vše, co se na trhu prodává je zdravé, čerstvé a bio, je ovšem mylný. Poukázala na to řada kauz, kdy prodejci jen prodávali produkty z nedalekých supermarketů nebo byli jen přeprodejci produktů nakoupených u jiných farmářů.

Základní požadavek je čerstvost

Přestože lze řadu produktů na tržištích označit jako bio, hlavním cílem při vzniku tržišť byla dodávka čerstvých produktů od pěstitele nebo výrobce, který působí v bezprostředním okolí. Tento ideál zboží ze supermarketu těžko splní.

Zelenina a ovoce, které pocházejí od menších výrobců a nemají za sebou dny a týdny cestování, budou z velké většiny kvalitnější a budou mít lepší nutriční hodnotu. Navíc nákupem na trzích podporujeme drobnější české podnikatele.

Jaký bude vývoj

Vysoký počet farmářských trhů je dlouhodobě neudržitelný a mnohé už postupně zanikly. Jejich počet se bude dále tříbit a provozovatelé budou ještě více dbát na získání a udržení kvalitních prodejců, kteří mohou jasně deklarovat původ svých produktů a jejich složení. Budou muset přísně dohlížet na to, aby bylo zboží prodáváno v zdravotně nezávadných podmínkách. Zákazníci totiž velmi brzy poznají pochybnou kvalitu určitého trhu a ztratí v něj důvěru.

Chvályhodná je také snaha o zpřesnění současného Kodexu farmářských trhů (součastnou verzi můžete nalézt zde). Nová verze by měla umožnit mnohem více garantovat kvalitu produktů.