O výživě 6. 1. 2019 | tla

Fenykl skvěle chutná i léčí. Tělu i duši uleví

Když se řekne fenykl, vybaví si řada lidí plačící miminko a čaj z fenyklových semínek specifické vůně, který prckovi pomůže od nadmutého bříška. Slabší, i když neprávem, bývá zájem o fenykl čerstvý. Vůči této zelenině jsme velmi nespravedliví. Problém je zejména v tom, že mnohdy nevíme, jak s fenyklem naložit. Přitom není kulinářskou novinkou.

Stock Photos: pilipphoto /Shuttersstock.com

Tuto zeleninu, která původně pochází z oblasti kolem Středozemního moře a Malé Asie, lidé hojně využívali už ve starověku.

„Římanky ho žvýkaly proti chuti k jídlu. Používali ho i gladiátoři pro udržení dobrého zdraví. Dodnes je stále velmi rozšířený v Indii proti plynatosti z luštěnin a také na osvěžení dechu po jídle. Kdysi byl dokonce považován za afrodiziakum,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

Zdroj vlákniny a vitamínu C

Fenykl je pochoutka i lék. Čerstvý je vynikajícím zdrojem vlákniny. Ve sto gramech jí jsou tři gramy. Díky ní působí detoxikačně a snižuje hladinu cholesterolu. Fenykl odstraňuje zácpu, pocit plnosti žaludku a střev. Střeva zbavuje jedovatých látek a odvodňuje organismus.

„Z vitamínů, které obsahuje, je nejvýznamnější vitamín C, kyselina listová a vitamíny skupiny B. Z minerálních látek je hlavní draslík,“ dodává dietoložka.

  • Fenykl tak posiluje imunitní systém. Přináší úlevu také při kašli a zahlenění nosohltanu.

K masu, do buchty i k ovoci

  • Jak s fenyklem v kuchyni naložit?

„Semena se používají do kořenících směsí hlavně na ryby. Nejčastěji se v tomto případě kombinuje s česnekem,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Ocení ho ale také milovníci sladkých pokrmů.

„Jako koření se hodí do perníků či likérů,“ dodává.

Syrový fenykl, nakrájený na jemné plátky skvěle oživí kombinaci několika dalších druhů salátů.

„Chutný je také grilovaný a pečený jako příloha k masu,“ míní diteložka.

Fenykl oceňují labužníci. I běžným surovinám totiž dodá mimořádně aromatickou chuť. Vyzkoušet můžete například brambory s fenyklem. I když má fenykl výrazné aroma, lze jej přichutit citrónovou šťávou, pepřem, koriandrem, ale snese i kombinaci například s pomeranči a jablky.

Hojí také duši

Fenyklový esenciální olejFenykl je rovněž balzámem na duši. Fenyklový éterický olej posiluje nervy, vyvolává dobrou náladu, uklidňuje a zbavuje napětí. Tak jako funguje na zažívání, působí i na psychiku. Člověku pomůže zbavit se emocí a pocitů, které ho tíží a nedokázal je, jak se říká, strávit. Pro takové uvolnění stačí nakapat pár kapek fenyklového éterického oleje do misky se solí nebo vodou a nechat v místnosti.





Mohlo by vás také zajímat: