O výživě 11. 12. 2020 | Tomáš Lebeda

Hřebíček není jen koření – voní, chutná i léčí

Po hřebíčku sáhněte nejen při pečení cukroví o Vánocích. Je kořením, které jídlu dodá vůni, ale dokáže i léčit tělo a duši. Hodí se celoročně na zmírnění bolesti i zubů. Má dezinfekční vlastnosti, tak se jeho odvar hodí ke kloktání v čase viróz.

Foto - autor: AmyLv /Shutterstock.com

Koření je obestřeno mnoha tajemstvími, vedle léčivých schopností i prostým faktem, že často nevíme, co je které koření vlastně zač. Například hřebíček je ještě zavřené poupě hřebíčkovce kořenného. Pupeny se trhají krátce před rozkvětem a poté se suší.

Prastarý a vzdálený

Hřebíček je prastarým kořením, poprvé byl zmiňován v indických a čínských spisech. Do Evropy se dostal pravděpodobně po hedvábné stezce přes Egypt a Turecko. Hlavním místem jeho pěstování je Zanzibar.

Mírní bolest a čistí

„Jeho hlavní složkou je eugenol, který má antibakteriální a dezinfekční účinky, mírní bolest a v lidovém léčitelství se využívá hlavně při bolestech zubů,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá.

  • Příjemně kořeněné vůně se využívá i pro vonný dech v zubních pastách. Má také hřejivé účinky a působí proti nevolnosti.

K sladkému i k masu

Hřebíček, který můžeme použít jak celý, tak mletý podle potřeby, je to silné koření s mnohostranným využitím.

„Dává příjemnou chuť i vůni jak kompotům, tak svařenému vínu. Přidává se do některého vánočního cukroví. Je součástí například perníkového koření. Spolu s cibulí dodává neotřelou chuť vařené rýži. Hodí se ale i k masu, například ke zvěřině,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

  • Hřebíček zároveň zlepšuje chuť k jídlu a uvolňuje křeče v břiše související se špatným trávením. Pomáhá i při nadýmání.

Vyčerpané „nakopne“

Hřebíček využitíHřebíček dokáže nejen vylepšit pokrm, zbavit nás bolesti a pročistit tělo, ale také posílit naši psychiku. Když se cítíme oslabení, vyčerpaní, postrádáme energii cokoliv dělat, pobídne nás k akci.

Jako by nám řekl: „I když tě to bolí, jdi a udělej to!“ Tato jeho síla se může hodit právě nyní v předvánočním shonu. Nemusíme ho přímo jíst. Stačí, když si s ním provoníme byt.

  • Lze ho například použít jako vykuřovadlo na plotýnku, nebo ho v misce s vodou postavit na topení.

Tip na Vánoce nabízí i Karolína Hlavatá: „Zapíchejte hřebíčky do pomeranče. Jako ozdoba navodí vánoční atmosféru ve vaší kuchyni a navíc ji krásně provoní.“

Prohřeje klouby

Účinky hřebíčkuVyužít můžeme také účinky éterického oleje z hřebíčku. Jen si je třeba uvědomit, že silici nesmíme použít vnitřně a na pokožku ji lze aplikovat pouze ředěnou, například v kvalitním rostlinném oleji, a to v jedna až maximálně tříprocentní koncentraci.

Můžeme si tak připravit mazání na bolavé kluby či svaly, které potřebujeme prohřát. Příznivý vliv má i na akné či afty.

Síla proti virózám

V době chřipek, viróz a nachlazení je také dobré dát pár kapek hřebíčkové silice do aromalampy nebo difuzéru.

  • Jeho inhalací desinfikujeme dýchací cesty a léčíme průduškové záněty.

 

 





Mohlo by vás také zajímat: