Pro cukrovku platí v podstatě všechny zásady zdravé stravy. Rozdělení nutričních hodnot by mělo být v poměru 55 % sacharidů, 30 % tuků a 15 % bílkovin z celkového kalorického příjmu.

Pozor je třeba dávat na všechny potraviny, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi.

Co ano, co ne

Stěžejní je proto vyloučit či výrazně omezit konzumaci jednoduchých sacharidů, tedy potraviny jako marmelády, slazené nápoje, bílé pečivo, oplatky apod. Naopak vhodné jsou sacharidy ve formě škrobů, celozrnné pečivo a luštěniny. Z nich se energie uvolňuje postupně.

A jak se to s tukem?

Pozor také na tučné mléčné výrobky, tučné maso a uzeniny a potraviny s vysokým obsahem soli. Vítané jsou zdravé, rostlinné tuky, bílé a libové maso – kuřecí, krůtí a rybí. Dostatek ovoce a zeleniny by neměl chybět ve stravě ani diabetikoviPři jeho přípravě dejte přednost vaření či dušení a na smažení raději zapomeňte. Strava by také měla obsahovat velké množství zeleniny, která je zdrojem vitaminů a vlákniny. Dobrou volbou je například květák, rajčata, ředkvičky, chřest nebo salát. U ovoce je potřeba dát pozor na obsah cukru.

Důležitá není jen skladba stravy, ale také rozložení jednotlivých jídel. Diabetik by měl jíst pravidelně 5x denně i více, měl by se vyhnout jednorázovému přejídání a výkyvům v jídelním režimu. Strava by měla být taková, aby diabetik netloustnul ani nehubnul a měl glykemickou křivku v normě.

Pozor na dia výrobky

Zvláštní kapitolou jsou tzv. dia výrobky. Zde se vyplatí bedlivě studovat etikety. Ne vše, co nese označení "dia", je pro diabetiky skutečně vhodné. Určitý výrobek sice může mít lepší skladbu cukrů - neobsahuje řepný ani hroznový cukr, často je však energeticky vydatnější a má velké množství tuku. A stabilní hmotnost, jak již víme, je jeden z pilířů úspěšného zvládání diabetu.