Na relaxaci rozhodně není nic špatného. Jenže vánoční oddych v sobě skrývá velké riziko zejména pro naše zažívání a také šatník, v němž po svátcích mnozí zoufale pátrají po volnějších svršcích. „Lidé o Vánocích přiberou v průměru tři až čtyři kila,“ konstatuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Jak slavnostně odpočívat a trochu mlsat, aby nám nebylo špatně nebo na nás nenaskákala nechtěná kila? Základní pravidlo je – nejezte bezmyšlenkovitě. Nejhorší je nenápadné ujídání. Jistě to znáte, člověk si tu a tam uzobne, jednou cukroví, pak kousek klobásky, trochu sýra třeba k vínu, kuličku hroznového vína a tak podobně. „Od všeho, co hodláme sníst, je lepší dát si určité množství na talířek. Pak neztratíme kontrolu nad, tím, kolik jsme snědli třeba vánočky,“ radí dietoložka.

Dodržujte pauzy mezi jídly

Důležité jsou také pauzy, kdy bychom jíst neměli, aby organismus měl čas to, co jsme mu dopřáli, zpracovat, a my se zbytečně nepřejídali. „Zamlsejme si, ale i o svátcích dodržujme rozestupy v jídlech – snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Mezi nimi by vždy měly být zhruba tři hodiny pauzy,“ doporučuje dietoložka. Pokud vás bude v této době honit mlsná, uvařte si třeba ovocný čaj se skořicí a hřebíčkem, nebo mátový, který uleví žaludku.

Udělejte si z hodování zábavu

Sváteční atmosféře určitě prospěje a vaše mlsné jazýčky ukojí, aniž byste se zbytečně přejedli, když si z jídla uděláte společenskou zábavu. „Nakupte si exotičtější ovoce a udělejte si čokoládové fundee. Bude vás to bavit a navíc sníte místo cukroví i nějaké ovoce,“ doporučuje Karolína Hlavatá.

Jděte na procházku

Ať už budete jíst více či méně, pamatujte na to, že k odpočinku patří i pohyb. Nemusíte zrovna pokořovat sjezdovky, nebo se potit v posilovně. Stačí se jen projít městem a nasávat vánoční atmosféru, jít se podívat na jesličky nebo si poslechnout varhany. „Je třeba si uvědomit, že když sním pět kousků cukroví, tak bych měl alespoň hodinu a půl, nejlépe dvě hodiny chodit, abych odčerpal energii, kterou jsem z nich získal,“ objasňuje dietoložka. 

Procházky vás nudí?

Co takhle vyzkoušet nordic walking, neboli severskou chůzi s hůlkami. Tento sport lze provozovat v každém věku, počasí a na fyzické zdatnosti nezáleží. Prostě si zvolíte své tempo. Při chůzi s hůlkami se zapojí až 90 % svalstva, což má za následek zvýšenou srdeční činnost. Je to skvělá prevence proti kardiovaskulárním chorobám.