Zdroj: Close-up of woman baker hands kneading the dough z Shutterstock

Počítejte s tím, že práce s bezlepkovými moukami je zpočátku tak trochu alchymie a vyžaduje větší dávku trpělivosti. Konzistence bezlepkového těsta je jiná, bezlepkové pečivo je hutnější, drobivější. Nicméně brzy zjistíte, že mnohé bezlepkové pokrmy chutnají dokonce lépe, než ty z mouky obsahující lepek. Na následujících řádcích najdete alespoň základní rady, jak se dopracovat ke skvělému bezlepkovému pečivu:

  • Z bezlepkových surovin jsou nejlepší lehká, piškotová těsta, lívance, palačinky, sušenky
  • Bezlepkové těsto potřebuje řádně propracovat, použijte nejlépe kuchyňský robot
  • Pro snížení lepivosti těsta používejte více druhů mouky – např. jako základ univerzální Jizerku, na podsypání ale mouku kukuřičnou
  • Bezlepkové těsto hůř drží pohromadě, hodně se trhá a potřebuje čas. Před pečením ho proto nechte klidně dva dny uležet v chladu, aby se suroviny spojily. Bude se vám s ním lépe pracovat.
  • Při výrobě vykrajovaných tvarů z těsta vždy vyválejte pouze menší část
  • Těsto na závin vyválejte přímo na pečícím papíru
  • Pro nahrazení lepku je vhodné přidat vlákninu (bramborovou, jablečnou, psyllium), případně xanthan či guar
  • Na zvýšení vlhkosti těsta se doporučuje přidat uvařenou nastrouhanou bramboru nebo několik lžic uvařené bramborové kaše
  • Pro lepší kynutí a dosažení soudružnosti těsta je vhodné přidat lžíci octa (ocet může být i jablečný nebo vinný)
  • Bezlepkové pečivo je křehčí a více se láme. Po upečení ho proto nechte na plechu zcela vychladnout a teprve potom ho sundávejte.
  • Nutriční hodnotu bezlepkového pečiva zvýšíte přídavkem semínek, ořechů, sušených rajčat, apod.
  •  Pro docílení chlebové chuti přidejte buď již namíchané chlebové koření, nebo jen celý a drcený kmín, případně fenykl a koriandr
  • Aby se bezlepkový chléb nesrazil, po upečení ho na několika místech propíchněte špejlí
  • Bezlepkové pečivo je nejvhodnější uchovávat v mrazáku a rozmrazit vždy krátce před plánovanou konzumací. Již jednou rozmražené pečivo rychle ztvrdne.
  • S výhodou využijete silikonové formy. Těsto se v nich nepřipaluje a lze ho snadno vyklopit.

  VHODNÉ OBILOVINY A JEJICH NÁHRADY

  Pohanka
  Amarant
  Jáhly
  Kukuřice, kukuřičná polenta, kukuřičný škrob
  Brambory, bramborový škrob
  Topinambury
  Maniokový/tapiokový škrob
  Batáty
  Quinoa, čirok
  Všechny typy rýže, indiánská rýže, rýžové nudle, rýžová mouka
  Sója a mouka z ní
  Mouka z luštěnin (mouka cizrnová, hrachová, fazolová, čočková,
  lupinová, teffová světlá a tmavá)
  Mouka kaštanová
  Mouka ze semen (mouka konopná, lněná, chia, z hroznových jadérek,
  maková, dýňová)
  Kukuřičné křupky
  Arašídové křupky
  Arizonky (pufovaná ochucená zrna rýže)
  Kukuřičné tortily
  Bramborové chipsy
  Pražená kukuřice
  Bezlepkové műsli