Do každodenního pitného režimu většinou často zahrnujeme zejména čaj a kávu. Kterou variantu si ale vybrat, abychom se zahřáli zdravěji? Čaj i káva na nás působí velmi podobně, mají totiž na organismus povzbuzující účinky.

Káva

Káva obsahuje kofein a dokáže tak velmi rychle dodat potřebnou dávku povzbuzení. Před konzumací velkého množství kávy denně však odborníci varují.  Kofein mírně odvodňuje organismus a je tedy dbát na doplňování tekutin. Zároveň může být káva riziková pro osoby s vysokým tlakem a kardiaky. Problémy může způsobit i v zažívacím systému, zvláště v případě velmi citlivého žaludku, může totiž způsobovat překyselení.

Konzumace kávy v pozdních hodinách by se měli vyvarovat zejména osoby trpící nespavostí.  Těhotným ženám se pití kávy rovněž nedoporučuje. Na trhu se nově objevuje zdravější varianta klasické kávy i káva zelená, která neprochází procesem pražení, takže v ní zůstávají zachovány některé cenné látky. Další možností jsou náhražky kávy – např. obilné kávy nebo cikorka, které kofein neobsahují.

Čaj

     
 
Vyzkoušejte například čaj s pomerančem
a zázvorem společnosti Ahold, který je 
označem logem Vím, co jím.
 
 

U čaje záleží samozřejmě na druhu. Na organismus povzbudivě působí čaj černý nebo zelený, protože obsahují tein, avšak v menší míře než je obsah kofeinu v kávě. Oproti tomu ovocné čaje žádný povzbuzující efekt nemají, obsahují ale i vitamíny, například vitamín C. Bylinné čaje zase zklidňují trávení či působí na některé zdravotní neduhy, pozor však na kombinaci některých bylinek a léků či na dlouhodobé užívání jednoho druhu bylinného čaje – vždy je vhodné poradit se s lékařem nebo lékárníkem. Na bylinné čaje by si měly dát pozor hlavně těhotné ženy. Bílý a zelený čaj obsahují velké množství antioxidantů a působí protizánětlivě.

Ačkoli má káva vyšší a rychlejší povzbuzující účinky, její nadměrné konzumaci je doporučeno se vyhýbat. Zdravější variantou jsou tedy čaje, které obsahují antioxidanty a vitamíny a na rozdíl od kávy neodvodňují organismus, takže je možné je bez problému zahrnout do denního pitného režimu. Pokud se tedy chcete v zimě zahřát teplým douškem něčeho zdravého, rozhodně sáhněte spíše po čaji.