O výživě 23. 9. 2022 | PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.PhDr. Karolína Hlavatá Ph.D.

Jak se stravovat při vysokém krevním tlaku?

Vysokému krevnímu tlaku (hypertenze) se často říká „tichý zabiják“, jelikož nebolí, dlouho o sobě nemusí dávat vědět a jeho prvním projevem může být až mozková příhoda nebo srdeční zástava. Neléčený krevní tlak poškozuje srdce a cévy a následkem toho i ledviny a oči. Jeho výskyt sice stoupá s věkem, ale hypertoniky najdeme i mezi dětmi nebo dospívajícími. Postihuje 20-24 % dospělé populace vyspělých zemí.

Stock photos: Koldunov/Shutterstock.com

Kdy mám již vysoký krevní tlak?

Za vysoký krevní tlak jsou považovány hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg (milimetrů rtuti). Diagnóza hypertenze je potvrzena v okamžiku, kdy je vysoký krevní tlak naměřen dvakrát ze tří návštěv u lékaře v odstupu několika dní.

  •  normální hodnoty krevního tlaku jsou < 120/< 80 mm Hg

Jaké jsou příčiny vzniku hypertenze?

vysoký krevní tlakPřesná příčina vzniku hypertenze není zpravidla úplně známá, jelikož je ve hře mnoho faktorů-genetika, životní styl, věk. S genetickou výbavou ani s věkem toho moc nezmůžeme, ale je zde řada momentů, na nimiž moc máme. Mezi ovlivnitelné rizikové faktory patří nadměrná hmotnost, vysoký příjem alkoholu, přílišné solení a nedostatečný příjem některých minerálních látek (především draslíku, vápníku, selenu a zinku). K nevhodné skladbě stravy se připojuje nízká pohybová aktivita, pracovní přetížení, stres. Významnými rizikovými faktory pro vznik vysokého krevního tlaku je i kouření.

Co tedy dělat, když se dozvíte, že máte vysoký tlak?

V žádném případě situaci nepodceňujte a řiďte se doporučeními k úpravě životního stylu. Pokud vám lékař předepíše léky na snížení krevního tlaku (antihypertenziva), užívejte je podle pravidelně a dodržujte dávkování.

Úprava životního stylu spočívá v odstranění rizikových faktorů hypertenze. V praxi to znamená:

  • upravit svou tělesnou hmotnost,
  • zvýšit fyzickou aktivitu,
  • omezit příjem soli,
  • zvýšit příjem ovoce a zeleniny,
  • dbát o své psychické zdraví,
  • kuřáci by každopádně měli přestat kouřit.

středomořská stravaV prevenci i léčbě se ukazuje jako nejúčinnější středomořská strava nebo tzv. DASH dieta (dietary approaches to stop hypertension). DASH dieta není tradiční neslaná-nemastná strava, naopak vás může překvapit svou chutí a pestrostí. DASH dieta se vyznačuje výběrem potravin bohatých na vlákninu, draslík, vápník a hořčík, což jsou faktory, které v kombinaci s vhodným výběrem tuků, omezeným příjmem soli a vyšším příjmem bílkovin vedou k poklesu hodnot krevního tlaku. DASH dieta zpravidla vede i k redukci hmotnosti.

Jak na to tedy v praxi?

  • Omezte příjem soli

Problémem není pouze slánka, ale především potraviny, ve kterých je sůl skrytá. Čtete informace na obalech potravin a vybírejte výrobky s co nejnižším obsahem soli. Příkladem záludností je pečivo, sušenky a samozřejmě sýry, uzeniny nebo hotové pokrmy. Pozor i na sodík v nápojích, což je případ některých minerálních vod (např. Poděbradka).

  • Jezte co nejvíc zeleniny a ovoce

Zelenina i ovoce jsou bohaté na draslík, který je prospěšný pro srdce a napomáhá vyrovnat nepříznivý efekt nadměrného příjmu soli. V zelenině a ovoci je i mnoho ochranných látek, které jsou blahodárné pro cévy zatížené vysokým tlakem.

  • Užívejte pravidelně léky na tlak

Pokud vám již lékař předepíše tabletky, pečlivě je užívejte. Jak již bylo na úvod zmíněno, vysoký tlak nebolí, ale o to umí být zákeřnější.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: Tuka, V. et al.: Preventivní kardiologie pro praxi. NOL. 2018; vlastní praxe (autorka je dietoložka)




Mohlo by vás také zajímat: