Ideální snídaně

Podoba ideální snídaně se individuálně velmi liší. Některé zásady jsou ale všeobecně platné.

Snídaně by neměla být příliš velká, ideálně by měla tvořit asi 20 – 25 % celkové denní energie. Ideální, vyvážená snídaně by měla obsahovat obiloviny, ovoce nebo zeleninu a také nějaký mléčný výrobek.

Obiloviny obsahují vlákninu a sacharidy a jsou pro tělo významným zdrojem energie. Vitamíny, minerální látky a vláknina v ovoci a zelenině zase přispějí k obranyschopnosti organismu. Bílkoviny a vápník v mléčných výrobcích jsou pro tělo také velmi prospěšné. Vápník, kromě toho, že má blahodárný vliv na zuby a kosti, dokáže chránit před tloustnutím. A pokud máte rádi zakysané mléčné výrobky, věřte, že je vám vaše tělo vděčné za přísun probatických mikroorganismů, které chrání střevní mikroflóru před škodlivými bakteriemi a napomáhají správnému trávení.

Zapomínat by se také nemělo na dostatečný příjem tekutin. Alespoň 250 – 300 ml nápoje napomůže hydrataci organismu. Pozor, do tohoto množství nezahrnujeme černou kávu. Pro správné zavodnění organismu doporučují gastroenterologové vypít ještě před snídaní sklenici čisté vlažné vody.

Nevynechávat!

Chcete-li zhubnout, neměli byste první jídlo dne odbývat nebo je snad dokonce vynechávat z nedostatku času. Nemáte po ránu hlad? Snídejte alespoň lehce. Mnohaleté průzkumy odhalily, že chybějící snídaně zvyšuje chuť k vyššímu příjmu potravy v dalších částech dne a tak může být dávána do souvislosti s rozvojem obezity.

Snídaně by měla pokud možno probíhat v klidu a beze spěchu. Někdy to ale není možné. Přesto se nevyplatí se bez ní obejít, určuje totiž pocit sytosti na celý nový den.