O výživě 30. 10. 2019 | Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr. et Mgr. Jitka Laštovičková

Jak zpestřit jídelníček? Vyzkoušejte i neobvyklé druhy masa

Hovězí, kuřecí či vepřové maso jsou hodně běžné. Telecí, jehněčí, či králičí maso už tak často nejíme. Ale co ještě méně typické druhy masa – klokaní, pštrosí nebo antilopí? Určitě stojí za vyzkoušení, mají specifickou chuť a nízký obsah tuku i cholesterolu.

Pštrosí maso na talíři a další netradiční pochoutky
Stock Photos: Iryna Melnyk /Shutterstock.com

Zvěřina 

Jelen, srnčí nebo daněk jsou na našem území doma. Pštros, klokan, nebo krokodýl, či antilopa už jsou opravdová „exotika“. Dnes se pro produkci masa určeného ke konzumaci nepoužívají zvířata z volné přírody, ale obvykle se vyžívají zejména „farmové“ chovy těchto zvířat. Jejich strava se sice může lišit od běžné stravy a životního režimu těchto zvířat v přírodě, ale zase je lépe zajištěna bezpečnost a stabilní kvalita.

Klokaní maso

Klokaní masoJe významným zdrojem konjugované kyseliny alfa-linolenové. Tato kyselina se v našem organismu účastní různých dějů, ovlivňuje imunitní systém, hladinu cholesterolu, růst svalové hmoty, ale působí i antioxidačně. Konjugovaná kyselina alfa-linolenová vzniká díky procesu fermentace potravy v přední části střeva klokanů (podobně se tvoří také třeba u jehňat a ovcí, obsah kyseliny alfa-linolenové je v jejich mase byl donedávna považován za nejvyšší, fakticky je ale nižší než v mase klokaním). Klokaní maso patří mezi červené druhy masa s nízkým obsahem tuku – obsahuje pouze cca 2 % tuku. Je bohatým zdrojem bílkovin, také železa a zinku. Je poměrně křehké, nepotřebuje příliš dlouhou tepelnou úpravu – což je další bod k dobru. Steaky využijeme na grilování, lze z něj ale připravit i guláš nebo jej využít na špízy. Chuťově i vůní se údajně podobá srnčímu masu (je mírně nasládlé).

Maso antilop

Částečně se podobá masu hovězímu nebo vysoké zvěřině, také je červené, má nízký obsah tuků a poměrně vysoký obsah nenasycených mastných kyselin. V Africe se považuje za jedno z nejchutnějších mas. Je křehké a upravuje se podobně jako zvěřina. I po tepelné úpravě si zachovává červenou barvu. Hodí se pro grilování, je ale potřeba dát pozor, abychom ho neupravovali příliš dlouho a zachovala se jeho šťavnatost. Další části pak můžeme využít při přípravě guláše.

Krokodýlí maso

Netradiční masoJe také jako oba předchozí druhy velmi libové. Pokud se jedná o zvíře z chovu, které má odlišnou stravu od zvířete z volné přírody, pak u něj pach rybiny nehrozí. Chutí prý připomíná mladé vepřové maso, chuť není příliš výrazná (a tak není vhodné jej upravovat s příliš aromatickými kořeními, které jeho přirozenou chuť přebijí), naštěstí také není tuhé.

  • Nejlepší částí je podobně jako u hovězího tzv. svíčková – dva malé svaly na spodní části ocasu a část ocasu bez kosti.

Krokodýlí maso se často využívá pro rychlou úpravu – zejména v podobě steaku, jiné části je ale možné využít třeba i na polévku. V ČR na jižní Moravě před několika lety vznikla farma, která krokodýly chovala právě jako jateční zvířata – na maso, ale pro příliš malý zájem byl chov ukončen – krokodýlí maso se tak do ČR pouze dováží.

Pštrosí maso

Má tmavší červenou barvu, údajně svou chutí a vůní připomíná telecí maso s lehkou příchutí zvěřiny (má mírně nasládlou chuť). Pštrosí maso má také velmi nízký obsah tuku i cholesterolu – má měně kalorií i tuku než krůtí maso. Lze jej vařit, dusit i péct, ale i grilovat. Opět je potřeba dát pozor na to, aby zůstalo šťavnaté.

Vnitřnosti a kousky masa nižší kvality využijeme do polévky, případně na guláš. Nejkvalitnějším kouskem jsou ale samozřejmě steaky. Vyrábí se také různé masné produkty – paštika, klobásy či párky, dokonce je k dostání i pštrosí sádlo. Pro vaření guláše bude vhodný tlakový hrnec, vyzrálé maso na steak nebude potřeba upravovat příliš dlouho.

Zpestření, které stojí za zkoušku

Všechna tato netradiční masa mají jednu nevýhodu – v běžném řeznictví je určitě nekoupíte. Navíc s ohledem na jejich exotičnost je potřeba počítat s vyšší cenou. Nejsou to tak druhy masa, které si dopřejeme každý den - určitě má ale cenu je zkusit ochutnat a zpestřit si svůj jídelníček.

logo



Mohlo by vás také zajímat: