O výživě 16. 4. 2019 | tla

Jarně odlehčený jídelníček s bylinnými čaji. Co jíst a pít?

Sluníčko hřeje, s každým paprskem by měla přicházet dávka energie. My se přesto cítíme po zimě unavení, opuchlí, rozmrzelí... Jak si pomoci? No přece jarním detoxem! A slibujeme si, že díky němu i zhubneme. Před takovým rozhodnutím však odborníci varují. Místo posílení těla a ducha spíš skončíme ještě více vyčerpaní a riskujeme, že začátek jara promarodíme. Jak odlehčit jídelníček?

Jarní jídelníček
Stock Photos: natalia bulatova /Shutterstock.com

Jezte jarně a pijte čaje

„Lidský organismus má svou vlastní detoxikační schopnost. Není třeba zavádět drastická omezení. Extrémy nepřináší nic dobrého, naopak způsobují stres a oslabují. Tím, jak tělu chybí nutričně důležité látky,“ upozorňuje nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Proti úpravě stravovacích návyků s příchodem jara však nic nenamítá.

„Měli bychom se však inspirovat zkušenostmi našich předků. Co znamenal předvelikonoční půst - vynechání tučných a smažených jídel, alkoholu. Často se mluví o mase. Je pravda, že se nejedlo to z teplokrevných zvířat. Ale nechybělo. Lidé jedli ryby! Svůj jídelníček po zimě odlehčili. A právě zde je možná inspirace. Když chcete detoxikovat, zapomeňte na tučná, smažená, přesolená, přeslazená a chemicky konzervovaná a zpracovaná jídla. Vynechejte alkohol a naopak si připravujte bylinkové čaje,“ radí Zuzana Douchová.

Pozor na nemoci

Odlehčený jídelníček by měl obsahovat dostatek tekutin, zeleniny a ovoce. A hlavně z počátku bychom měli mít i dostatek odpočinku. Jinak organismus celkově oslabíte a stanete se náchylní k  virózám.

Jak tedy jíst?

Jarní detoxNerozumné detoxikační kúry mohou být navíc spouštěčem druhého extrému. Tím, že tělu nedopřejeme potřebnou energii v podobně nutričně vyváženého jídla, dostaví se vlčí hlad. I když ten silou vůle překonáte, dojde ke zpomalení metabolismu. Ten si přitom na jaře přejeme „rozpohybovat“.

Co si tedy připravit? Chutím a inspiraci se meze nekladou, jídla by však neměla být, jak bylo řečeno, tučná, smažená, přesolená... Měla by zahrnovat všechny potřebné živiny - bílkoviny, zdravé tuky (jde zejména o rostlinné tuky mimo palmových a kokosových, ale také třeba tučné ryby) a sacharidy.

A co pít?

Kromě alkoholu se zkuste vyvarovat limonád, coly a dalších ochucených nápojů. Když máte chuť na džus, připravte si doma vylisovaný. V období jarních viróz jsou skvělými pomocníky již zmíněné bylinné čaje.

„Obsahují vitamíny, fytochemikálie a další, ty tvoří celý komplex látek podporující celkovou obranyschopnost organismu. Jsme zvyklí je pít jen v okamžiku problému, to je však chyba,“ říká Zuzana Douchová.

Jaké si uvařit? V tomto období je skvělý kopřivový, zpočátku ještě ze sáčku, ale brzy už najdete i mladé lístky kopřiv. Zkuste z maliníkového či jahodového listí, šípků, mátový, heřmánkový, meduňkový. Ale i třeba zelený, mathé... U nich je však třeba myslet, že mají povzbuzující účinky a citliví lidé po nich nemusejí spát, když si je uvaří večer.

„Ideální je však čaje střídat, nepít stále jeden druh,“ dodává Zuzana Douchová.





Mohlo by vás také zajímat: