O výživě 16. 3. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Jarní očista těla pomocí fermentovaných potravin

Fermentace je často skloňované slovo, avšak málokdo ví, jaká síla se v ní vlastně skrývá. Fermentované neboli kvašené potraviny jsou pro lidské tělo bez nadsázky pokladem. Organismu dodají spoustu cenných látek a pečují rovněž o zdravá střeva. Díky tomu jsou i jedinečným přírodním prostředkem pro jarní očistu a silný imunitní systém.

Stock photo: Anna Om/Shutterstock.com

Z pohledu biochemického je fermentace procesem, kdy se organické látky přeměňují na látky jednodušší. A to za přítomnosti mikrobiálních enzymů. Zatímco dříve byly fermentované potraviny běžnou součástí jídelníčku, především v zimním období, dnes jsou spíše doplňkem běžné stravy. I když nutno uznat, že v poslední době se opět dostávají na výsluní a hovoří se o nich jen v superlativech. Je tedy na čase oprášit vědomosti našich babiček a nabídnout tělu něco skutečně zdravého.

Fermentace pro jarní očistu

Díky různým mikroorganismům se dá fermentovat prakticky cokoliv. Mléko, obiloviny, ovoce, zelenina nebo luštěniny. Mezi nejoblíbenější fermentované produkty patří bezesporu kimchi, červená řepa, ovocné limonády, sójová omáčka či tempeh. Při fermentování je možné využívat i cukry, což se děje například při výrobě kombuchy nebo vodního kefíru. Během kvašení jsou potraviny obohacovány o některé vitamíny (především vitamíny skupiny B) a dále pak o enzymy a kyselinu mléčnou. Enzymy mají blahodárný vliv na trávení a kyselina mléčná je zase prebiotikum a zvyšuje vstřebatelnost minerálů. Díky tomu je při jarní očistě nenahraditelná.

Potraviny, které prošly fermentací, působí v organismu i jako probiotikum, jsou tedy blahodárné pro očistu střev. A aby toho nebylo málo, podporují fermentované potraviny rozklad některých pesticidů. Rozhodně se tedy vcelku zdatně podílejí na pročištění organismu, což je na jaře, po dlouhé zimě, velice žádoucí.

  • Fermentované potraviny prokazatelně posilují obranyschopnost organismu, zlepšují zdraví střev, bojují proti infekcím a díky obrovskému množství vitamínu C jsou rovněž prevencí nemocí z nachlazení.

Fermentované potraviny není třeba tepelně upravovat

Fermentovaná zeleninaBěhem procesu kvašení čili fermentace vznikají v potravinách látky, které dokáží potraviny „přetrávit“. Což znamená, že se u nich změní chuť i konzistence a následně je možné tyto potraviny využít v syrovém stavu, není třeba žádná tepelná úprava. Ta ostatně není ani žádoucí, protože bychom tím zlikvidovali cenné látky.

Fermentovaná červená řepa

Červená řepa je plná důležitých vitamínů, minerálů a dalších sloučenin, které mají pozitivní vliv na lidský organismus. Navíc je výživná a jídlům dodává nejen zajímavou, zemitou chuť, ale také pestrou barvu.

  • Červená řepa má málo kalorií, tudíž se hodí pro ty, kteří se snaží zhubnout.
  • Dokonale pročistí tělo, což je při jarní očistě organismu nezbytné.
  • Za zmínku stojí i velké množství manganu, který se podílí na tvorbě kostí a podporuje mnohé mozkové funkce.
  • Vysoký obsah mědi je zase nezbytný pro tvorbu energie, pečuje o silný imunitní systém a podílí se na normální činnosti nervového systému.
  • Červená řepa je zásadotvorná a pomáhá k odkyselení organismu. Díky tomu, že vyrovnává kyselé prostředí těla, napomáhá k vyváženějšímu pH.
  • Je skvělým pomocníkem pro sportovce a rovněž je žádoucí ve stresovém období.
  • Červená řepa pak dále srovnává krevní tlak, může pomoci v boji proti zánětům v těle, stará se o dobré zažívání, podporuje mentální zdraví a v neposlední řadě má i protinádorové působení.

Kvašená červená řepa s křenem

Kvašená řepa s křenemZvlášť užitečná je fermentovaná červená řepa s přídavkem křenu. Jak známo, křen působí proti mikrobům, bakteriím a houbám. Díky tomu má své neotřesitelné místo v přírodní medicíně. Využíval se na léčbu těžko se hojících ran nebo při zánětech kloubů.

Křen je plný vitamínu C. Ve 100 g křenu je ukryto 50 mg tohoto cenného vitamínu, což jsou dvě třetiny doporučeného denního příjmu. Ve spojení s červenou řepou jde o nenahraditelný cenný elixír a dokonalý prostředek pro jarní očistu. Navíc naše tělo po dlouhé zimě dokonale zásobí vitamíny, minerály a dalšími nezbytnými látkami. Pokud jste tuto kombinaci zatím nevyzkoušeli, doporučujeme jemně pálivou, fermentovanou červenou řepu s křenem od firmy Beavia, která obsahuje probiotika Lactobacillus 105 KTJ/g.

Kimchi

KimchiV poslední době je populární takzvané kimchi. Jde o oblíbenou kvašenou korejskou přílohu. Nejčastěji se připravuje z kvašeného zelí nebo ředkviček či z jiné kvašené zeleniny. Kimchi obsahuje celou řadu prospěšných látek a může být dokonce zajímavým doplňkem jídelníčku v případě, že se snažíte snižovat hladinu cholesterolu či krevního tlaku nebo pokud bojujete s inzulinovou rezistencí či s nadváhou. Kimchi je navíc vcelku univerzální potravinou. Dá se přidat téměř k jakémukoliv pokrmu nebo jej můžete jíst jen jako přílohu. I kimchi najdete v porfoliu Beavia.

Jarní očistu organismu podpoří i byliny

Aby jarní očista byla dokonalá, je vhodné přidat k jídelníčku i doplňující pitný režim. Ideálně s přísadou bylin, které se umí zaměřit na játra, ledviny a slezinu. Právě u těchto tří orgánů by každá jarní detoxikace měla začínat. Fermentované potraviny s tím mohou pochopitelně značně pomoci, nicméně bylinné čaje jsou prospěšným a synergickým doplňkem. Všeobecně je možné podpořit očistu čerstvými zelenými bylinkami a takzvanými microgreens. Značně účinné jsou například mladé pampeliškové listy, rukola, jetel, ředkvičkové listy a mladé saláty. Pro očistu jater se hodí i ostropestřec mariánský.

Zároveň je nutné vysadit kofein, tučné a slané potraviny či smažené pokrmy nebo uzeniny. Přetížená játra poznáte podle problémů s trávením a nadměrné únavy. Zanesené ledviny se zase mohou projevit úzkostmi, otoky, vyrážkami, únavou nebo bolestmi páteře. Rozhodně omezte sůl a průmyslově zpracované potraviny. Do jídelníčku i pitného režimu zařaďte petržel, bobkový list, libeček, lichořeřišnici a břízu.

Slezina je orgánem, který působí jako filtr pro bakterie a cizorodé látky. Aby byla v kondici, je třeba o ni pravidelně pečovat. Nepohrdne čerstvou šťávou z červených bobulovin či šťávou z červené řepy, mrkve nebo bobulí černého bezu. Z bylinek jí pak prospívá puškvorec, pampeliška, petržel nebo sléz.

Tento článek vznikl ve spolupráci s firmou Beavia.

Zdroj obrázků v textu: úvodní - Shutterstock.com, ostatní - se svolenímm Beavia
Zdroj informací: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
beavia.com
celostnimedicina.cz




Mohlo by vás také zajímat: