O výživě 1. 12. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Jedlé kaštany jako pochoutka i silné přírodní léčivo. Vyzkoušejte sváteční nugát

Začíná období, kdy jsou jedlých kaštanů plné obchody. Možná na ně koukáte a vůbec nemáte ponětí, co s nimi. Proto vám poradíme, jak je připravit ke konzumaci. A vězte, že krom chuťového zážitku můžete zároveň využít i dalších blahodárných účinků, které kaštany nabízejí.

Stock photos: Marka777/Shutterstock.com

O tom, že jedlé kaštany jsou zdravé, jistě nikdo nepochybuje. Je však na místě si říci, že jde o silně protizánětlivou potravinu, která má příznivý vliv na cévy. Navíc skvěle čistí tělo, působí proti průjmům a zahání splíny, úzkosti i deprese. Bát se jich nemusíte ani v případě, že jste se rozhodli zhubnout, neboť jedlé kaštany mají velice nízkou energetickou hodnotu a jsou tak v tomto směru mnohem lepší než příbuzné ořechy či semena.

Jedlé kaštany pro zdraví

Jedlé kaštany obsahují vitamíny skupiny B a dále vitamíny C, E či K. Z minerálních látek se pak mohou pyšnit především vysokým obsahem železa, zinku, vápníku, hořčíku, draslíku či fosforu. Dále pak obsahují bílkoviny, biotin, karoten, tanin, kyselinu pantotenovou a škrob.

  • Z pohledu celostní medicíny zvyšují jedlé kaštany pevnost cévních stěn, rychlost krevního oběhu, a to zejména v oblasti ledvinné a koronární. Je to i jeden z důvodů, proč se osvědčily v léčbě křečových žil, bércových vředů, hemeroidů a trombóz.
  • Umí pomoci zlepšit zrak, jsou dobrým doplňkem stravy u poruch sítnice a jejího prokrvení a fungovat mohou i jako prevence makulární degenerace.
  • Kaštany též ovlivňují všechny poruchy periferního prokrvení, jako chladné nohy, fialové ruce, jakož i poruchy prokrvení koronárních cév na podkladě vegetatitní neurózy.
  • Stejně tak mají blahodárný vliv na menstruační potíže nebo problémy s opakujícími se migrénami. Přípravky z kaštanů pak mají i účinky antisklerotické.

Chutné kaštany pro krásu

kaštanová tinkturaJedlé kaštany toho ale umí mnohem víc. Jdou perfektním doplňkem stravy, pokud chceme zlepšit kvalitu vlasů, nehtů i pokožky. Díky obsahu flavonoidů a taninů pleť tonizují a stahují. Výsledkem je pak svěží a projasněná pokožka. Ostatně to je i důvod, proč je možné vyrábět z nich domácí kosmetické produkty. Jedlé kaštany ale i zaženou únavu, podpoří imunitu a dokáží zajistit, že nebudeme mít kruhy pod očima.

Jedlé kaštany: Jak na ně?

Kaštany, které si z obchodu přinesete, nejprve propláchněte pod tekoucí vodou. Špičku každého kaštanu nařízněte do kříže. Položit je pak můžete například na nějakou rozpálenou plochu (elektrická plotýnka, krb či kamna) nebo do trouby. Počítejte s tím, že pečení bude trvat déle, klidně i hodinu. Kaštany je ale možné také vařit. Nasypte je do hrnce a zalijte vodou tak, aby byly celé ponořené. Na mírném plameni je pak vařte zhruba dvacet minut.

Jedlé kaštany mají nasládlou chuť a je možné konzumovat je jen tak. Nebo z nich můžete připravit třeba vynikající kaštanovou omáčku, polévku, nádivku, pyré nebo si vytvořit dokonalý kaštanový krém, třeba do vánočního cukroví. Anebo sváteční nugát!

Recept na sváteční nugát z jedlých kaštanů

domácí nugátIngredience:

  • 40 g mletých jedlých kaštanů
  • 75 ml vody
  • 100 g medu
  • 250 g třtinového cukru
  • 1 vaječný bílek
  • špetka soli

Příprava:

Cukr, med, sůl a vodu dáme do silnostěnného hrnce a promícháme. Směs uvaříme tak, aby byla hustá a lehce nažloutlá. Pak odstavíme z ohně. Z vaječného bílku ušleháme tuhý sníh. Do něj pak pomalu přiléváme cukrovo-medovou hmotu a přisypeme namleté kaštany. Vzniklý nugát přelijeme na plech vyložený pečicím papírem a necháme jej na lince přes noc pořádně ztuhnout. Ráno ho nařežeme na malé kostky, necháme v lednici vychladit a můžeme konzumovat. S množstvím to ale nepřehánějte, přece jen jde o kalorickou bombu.

Vyrobte si z kaštanů tinkturu

Když už budete kaštanů přejedení, můžete si vyrobit i domácí tinkturu. Kaštany oloupejte, nastrouhejte a vložte do sklenice. Zalijte čistým lihem, uzavřete a nechte alespoň šest týdnů louhovat. Následně slijte a přefiltrujte přes plátno. Denně pak můžete zkonzumovat až 100 kapek rozdělených do několika denních dávek. Kaštanová tinktura je skvělá zejména při snížené funkci ledvin.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací: ZENTRICH, J. A., Byliny v prevenci, Fontána, 1991, Olomouc.




Mohlo by vás také zajímat: