O zdraví 14. 8. 2023 | Monika PoledníkováMonika Poledníková

Kontryhel, pupalka a další ženské bylinky na pohodový menstruační cyklus

Říká se, že ženy to v životě nemají lehké. Co se týče menstruačního cyklu, je nutné toto rčení potvrdit. Mnoho žen se potýká s nepříjemnými příznaky, které snižují celkovou pohodu a komfort. A zdaleka nemusí jít jen o premenstruační syndrom, nepravidelný cyklus či bolestivou menstruaci. Ani období těhotenství a menopauzy nemusí být procházka růžovým sadem. Dobrá zpráva je, že pomocí bylinek můžeme celý svůj cyklus podpořit, regulovat i upravit.

Stock photos: Nik Ryabukhin/Shutterstock.com

Na úvod je nutné uvést, že na rozdíl od léků nemají byliny žádný okamžitý účinek. Tedy neexistuje žádná bylinka, která by vás zbavila například menstruačních bolestí stejně rychle jako „kouzelná“ tabletka s lékárny. Pokud ovšem víte, že máte bolestivou menstruaci pravidelně, pak je možné s bylinkami pracovat na tom, aby se bolesti postupně ustaly. Fytoterapie je v této oblasti značně účinná.

Hormony v hlavní roli

Hlavní hormony, které hrají prim v první polovině cyklu a tvoří se ve vaječnících, jsou estrogeny. Hlavní hormon druhé poloviny cyklu je progesteron, produkovaný žlutým tělískem. Každá zdravá žena prodělává menstruační krvácení přibližně od 12.-14. roku života až do přechodu. Když k tomuto menstruačnímu krvácení dochází pravidelně a žena či dívka má pravidelné menstruační cykly, dá se předpokládat, že je hospodaření jejího těla s hormony v pořádku. Zpočátku jsou výkyvy normální, avšak od 16. až 18. roku by měla být menstruace již pravidelná.

Na menstruaci má však vliv mnoho faktorů: stres, hněv, rozrušení nebo třeba dovolená při změně podnebí. To vše může menstruaci „rozhodit“. V tuto chvíli mohou nastoupit právě byliny, které si s nejrůznějšími výkyvy, anomáliemi a odlišnostmi dokáží poměrně dobře poradit.

Bylinky na ženské problémy

  • kontryhelJednou z nejoblíbenějších a nejúčinnějších bylin je bezesporu kontryhel obecný. Dokáže pomáhat při poruchách menstruačního cyklu – řeší nepravidelnost, výtok a hojí i případné záněty. Dokáže pomoci při léčbě poporodních zranění, a to jak vnitřně, tak i zevně. V těhotenství pak posiluje ochablé vazivo dělohy, čímž pečuje o udržení plodu a zabraňuje potratu.
  • Podobně populární bylinou je řebříček obecný. Využívá se zevně při zánětech, vnitřně pak na nepravidelný menstruační cyklus. Skvělý je zejména při srovnávání menstruace u mladých dívek nebo naopak u starších žen v období klimakteria. Zde dokonce tlumí návaly horka a působí proti migrénám. Je podpůrným prostředkem při zánětu vaječníků a pomáhá odstraňovat i svědění či pálení při vaginálních zánětech. Dále také tlumí menstruační bolesti a účinně působí proti cystám a myomům v děloze.
  • Obyčejná bazalka je pak výborná pro kojící maminky i ženy v menopauze. Dokáže totiž podpořit tvorbu mateřského mléka a tiší hormonální bouři v těle. A to jak po porodu, tak i v přechodu. Rovněž si umí poradit s výkyvy menstruačního cyklu, eliminuje menstruační bolesti a působí protizánětlivě i dezinfekčně.
  • Na menstruační bolesti je skvělý rovněž sporýš lékařský. Pomáhá při zvýšené produkci hormonů a celkově má příznivé účinky na všechny ženské orgány.
  • V období menopauzy se uplatí také například jetel luční, který v sobě ukrývá fytoestrogeny.

Pupalka dvouletá na premenstruační syndrom

Indiáni tuto rostlinu používali už od nepaměti. Buď jako odvar, který zmírňovat astmatické potíže nebo ve formě obkladů k léčení kožních chorob a podlitin. Do Evropy se pupalka dostala až v 17. století, rychle se zde rozšířila, zdomácněla a často i zplaněla. Nejdříve se využívala jako zelenina, později se začal ze semen listovat pupalkový olej, který si zajistil doslova obří popularitu.

pupalkový olejPupalkový olej totiž mimo jiné pozitivně ovlivňuje premenstruační syndrom, vlastní průběh menstruace i plodnost. Zklidňuje přecitlivělá a bolavá prsa. Navíc je to silný antioxidant, urychluje metabolismus a podporuje tvorbu hormonů štítné žlázy a hypofýzy. Doporučená denní dávka oleje je 5-20 gramů, případně je možné užívat jednu kávovou lžičku rozemletých semen po dobu asi tří měsíců.

Hluchavka bílá tiší bolestivou menstruaci

Hluchavka je vcelku vyhlášenou bylinou na ženské obtíže. Využívá se zejména při dlouhotrvajících menstruačních bolestech, ale účinně pomáhá také při gynekologických zánětech. Zejména, jsou-li doprovázeny výtokem. Hluchavka dále reguluje menstruační cyklus a posiluje dělohu, chrání děložní sliznici. Z hluchavky se připravuje čaj a to tak, že dvě čajové lžičky zalijete 250 ml vroucí vody a necháte 15 minut louhovat. Poté scedíte, necháte mírně zchladnout a ihned popíjíte.

Úprava menstruačního cyklu bylinkami vyžaduje čaj, nebo tinkturu

Je také nutné vědět, že rozhodnete-li se pro bylinnou terapii, pak je třeba počítat s tím, že zhruba 3-4 týdny bude trvat než se dostaví první výsledky. Bylinky totiž vyžadují vaši trpělivost a hlavně důslednost a pravidelnost. Namíchejte si, nebo si od fytoterapeuta nechte namíchat bylinnou směs a čaj si pak připravujte přesně podle návodu. Jestliže chcete jednodušší formu užívání bylin, pak je možné využít tinktur. Jde o bylinné extrakty, kde jsou účinné látky obsažených bylin značně koncentrované. Stačí pouze nakapat doporučené množství a užívat.

Zdroj obrázků v textu: Shutterstock.com
Zdroj informací:
HELGA, Vollmer. Hormony a co o nich musí vědět ženy. Pragma. 1999
VALÍČEK, Pavel. Rostliny pro zdravý život. Start. 2007




Mohlo by vás také zajímat: