O výživě 15. 11. 2018 |  Mgr.et Mgr. Jitka Laštovičková Mgr.et Mgr. Jitka Laštovičková

Jedlé kaštany jsou bohaté na draslík a krásně voní

Mlsejte jako vaši praprarodiče – zkuste pečené kaštany nebo využijte kaštanovou mouku při pečení nedělního moučníku. Kaštany jsou bohaté na sacharidy, obsahují ale i vlákninu, draslík, fosfor, vitamíny skupiny B, betakaroten a vitamín E.

Jedlé kaštany ze Shutterstock.com

Pečené jedlé kaštany v zimě voněly ulicemi staré Prahy už v dobách rakouské monarchie. Dnes už si opět můžeme chuť pečených kaštanů užít na vánočních trzích.

Čekání na plody dlouhé až 20 let

Jedlé kaštany jsou plody kaštanovníku setého a dalších příbuzných botanických druhů. Kaštanovník může měřit i 30 metrů, dožívá se stovek nebo dokonce tisíce let. Má střídavé listy podlouhle kopinaté listy s pilovitým okrajem, které na podzim opadají. Na plody si musí pěstitel počkat - třeba až 20 let od vysazení. Plodem je ostnitá číška, která po dozrávání puká a objevují se hnědě zbarvená semena (nažky) - jedlé kaštany. Obvykle bývají v nažce po jednom až po třech, mají světle zbarvené jádro, které zcela vyplňuje tenčí kožovitou hnědě zbarvenou slupku.

Bohaté na draslík, téměř bez sodíku

Jedlé kaštany ve 100 g obsahují 705 kJ, zhruba 56 % z podílu tvoří voda, z živin jsou nejvíce zastoupeny sacharidy – jak složené (škroby), tak i jednoduché cukry, kde dominuje hlavně sacharóza. Bílkovin a tuků je v těchto plodech poměrně málo – bíkovin cca 3 %, tuků 1-2 %. Mezi nimi jsou však také cenné vícenenasycené omega 6 mastné kyseliny. Jedlé kaštany obsahují také vlákninu – ve 100 g jedlého podílu je jí zhruba 5 g.

Nažky kaštanovníku jsou bohaté na draslík a fosfor, naopak obsahují naprosté minimum sodíku – jsou tak vhodné i pro osoby s vyšším krevním tlakem nebo některými onemocněními ledvin. Z vitamínů je zde zastoupen vitamín C, vitamíny skupiny B, betakaroten (provitamín A) a vitamín E, který by měl mít dle některých studií pozitivní vliv na kosterní svalovou hmotu.

Polévka, nádivka nebo do moučníku

Polévka z jedlých kaštanůPlody kaštanovníku jsou jedlé pouze po tepelné úpravě. Vlivem tepelné úpravy se škrob přeměňuje na cukr (sacharózu) a rozvíjí se jedinečná chuť kaštanů.

Plody tak můžeme buď upéci nebo uvařit, dostupná je také mouka vyrobená ze sušených namletých kaštanů. Můžeme si vybrat, jak je připravíme – rozumí si dobře jak se slanou, tak i sladkou chutí – můžeme připravit kaštanovou polévku, ale třeba i pyré nebo nádivku.

V obchodě pečlivě vyberte kaštany nepoškozené, bez známek vysušení či přítomnosti plísně. Po nákupu je ideálně co nejdříve spotřebujte – nejsou vhodné k delšímu skladování.

  • Před úpravou kaštany omyjte, osušte je utěrkou a pak nařízněte na špičce jejich slupku do tvaru kříže. Můžete je upéci v troubě či na pánvi (pozor jen, abyste je nespálili) a nebo je uvařit ve vodě do měkka. Loupejte je záhy po uvaření a postupně - jak chladnou, slupka rychle tvrdne.




Mohlo by vás také zajímat: