Léto, moře, slunce... a řecký jogurt. Také se už nemůžete dočkat, až hodíte každodenní starosti za hlavu a vyrazíte na vytouženou dovolenou? A čas do odjezdu se snažíte ukrátit vzpomínkami, cestou z práce úmyslně jedete do supermarketu, protože tam vždycky mají jogurt, přece ten, který si pamatujete z loňska z Řecka...

Pokud se zároveň snažíte shodit pár deka do plavek, nebo víte, že máte vyšší cholesterol či se snažíte zdravě jíst, měli byste vědět, že pro vás řecký jogurt nejvhodnější není. Proč? „Patří mezi jogurty s vyšším obsahem tuku, není tedy pro redukční dietu vhodný,“ upozorňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Má kolem 10 procent tuku

Jogurt řeckýNeexistuje jen jeden výrobce, obvykle ale krémovitý a velmi chutný bílý jogurt obsahuje kolem 10 procent tuku, a to živočišného. Tedy tuku, kterého většina z nás přijímá ve svém jídelníčku mnohokrát více, než je odborníky doporučováno.

Pokud denní příjem všech tuků v jídle rozdělíme na třetiny, měla by pouze jedna být zastoupena tuky nasycenými, mezi ně patří zejména živočišné. Zbývající dvě třetiny nenasycenými, tedy většinou rostlinnými (pozor i tady se najdou výjimky jako například tuk palmový).

Kysané zdraví

Zpátky ale k jogurtům. Víte, že se jogurt poprvé údajně dostal do Evropy jako lék? V 16. století jej francouzskému králi Františku I., který trpěl zažívacími potížemi a nikdo z jeho lékařů ho neuměl vyléčit, poslal lékař sultána Sulejmana I.

Bakterie mléčného kvašení pozitivně ovlivňují složení střevní mikroflóry a udržují či obnovují rovnováhu v našem zažívacím traktu. Výsledkem je právě odstranění nebo alespoň zmírnění střevních obtíží jako jsou průjem či zácpa. Zároveň podporují imunitu organismu.

Jogurty a kysané mléčné výrobky obecně, jsou snáze stravitelné. Mohou je jíst i lidé s nesnášenlivostí laktózy. Bakterie ji v průběhu kvašení většinu „stráví“.

Jak jogurty vybírat?

„Nejvhodnější jsou jogurty polotučné, tedy do tří procent tuku,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. K pravidelné spotřebě ani řecké, ani nízkotučné. U posledně jmenovaných se může zdát, a výrobci nás obaly snaží přesvědčit, že tomu tak opravdu je, že jsou těmi nejvhodnějšími. Mají přece málo tuku, „zlého“ živočišného. „Některé výrobky jsou sice nízkotučné, ale obsahují poměrně hodně sacharidů. Vybírejte tedy ty, které mají obsah sacharidů co nejnižší,“ radí dietoložka Karolína Hlavatá.

Jogurt HollandiaMnozí výživoví poradci doporučují jako ideální např. jogurt Hollandia, který je vyráběný klasickým způsobem – kvašením v kelímku. Ale ani ten, přestože obsahuje o mnoho méně tuku oproti řeckému, by logo Vím, co jím, nezískal.

Po jakém sáhnout?

Jak jsme si řekli, po polotučném – s obsahem tuku do 3 %. Za další by měl být bílý, tedy neochucený. Vyhneme se tak zbytečného příjmu cukru, který si můžeme „užít“ v jiném denním jídle. „Nejvhodnější je si kupovat bílý polotučný jogurt a jíst jej s čerstvým ovocem,“ potvrzuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ale, když ten řecký...

I vzpomínky na loňskou dovolenou si však můžeme připomenout. Pokud si koupíme řecký jogurt a dáme si ho jen tak ke svačině, nebo připravíme originální tzaziky, musíme myslet na to, abychom snížili příjem živočišných tuků v jiných denních jídlech a zároveň vědět, že pokud chceme být fit, je nutné si nejméně třikrát týdně vyhradit hodinu času na aktivní pohyb!