O výživě 14. 4. 2020 | Klára MarešováKlára Marešová

Kimchi - kvašené zelí podporuje trávení i imunitu. Zvládnete ho snadno i doma

Zelí má antimikrobiální účinky a společně s chilli, zázvorem, česnekem, cibulí, ředkvičkami působí proti virům, bakteriím i škodlivým mikroorganismům. Kimchi si připravíte snadno i doma. Můžete ho jíst kdykoli samotné, anebo ho přidávat jako přílohu k rýži, nudlím, k masu či jím dochucovat třeba saláty.

Stock Photos: Nina Firsova /Shutterstock.com

Podpora trávení

Fermentačním procesem se v kimchi vytváří miliony laktobacilů. Tyto prospěšné probiotické bakterie jsou přirozenou součástí naší mikrobioty. Vlivem stresu, kouření, alkoholu i nesprávné výživy se jejich počet snižuje a tím vzniká prostor pro zažívací neduhy.

Zdravá mikrobiota ovlivňuje nejen zažívání, ale i imunitní systém a psychiku,“ doplňuje dietoložka Karolína Hlavatá.

Antioxidační bomba

nachlazeníČím více antioxidantů, tím méně místa pro záněty a zhoubné buněčné bujení.

Samozřejmě podporuje odolnost vůči nachlazení a chřipkám.

Velmi prospěšná je kvašená zelenina v boji proti rakovině a za zmínku stojí v tomto směru především onemocnění tlustého střeva.

Výhody antioxidantů se zázračně promítají i do stavu pokožky. Zesilují imunitu buněk, dochází k jejich pomalejšímu stárnutí a odumírání

Zdravé srdce

  • Už pravidelná mistička kimchi každý den dokáže přibližně po měsíci snížit hladinu glukózy a cholesterolu v krvi oproti předchozímu stavu.

V případě onemocnění cukrovkou se jedná o účinnou metodu, jak mírnit její negativní příznaky. Současně se díky optimalizaci cukru v krvi daří lépe srdci a celému krevnímu oběhu. Nejen tyto přímé benefity dokládá například studie Korejské společnosti pro výzkum potravin a výživy z roku 2013.

Zeštíhluje

kimchiKimchi se připravuje ze zeleniny opravdu bohaté na vitamíny a minerální látky, zároveň ale s nízkým obsahem sacharidů.

Kalorický příjem je proto nízký. Příjem obsažené vlákniny i pikantní chuť vyvolává společně dojem brzké sytosti a oddaluje chutě na další jídlo. 

Domácí kimchi za 30 minut

Chuť se může při každé přípravě mírně lišit, ale to rozhodně není na škodu. Brzy si sami najdete ideální poměry přesně podle vašeho gusta.

  • Pekingské zelí omyjte, nakrájejte na čtvrtky a následně na několikacentimetrové kousky. V míse je prosolte, zalijte vodou a nechte v chladu klidně přes noc.
  • Takto připravené zelí slijte přes cedník, šetrně z něj vymačkejte co nejvíce vody a vmíchejte pikantní pastu.
  • K přípravě pasty použijte pár stroužků česneku, cibuli, několik lžic chilli vloček, zázvor, trochu cukru, rybí omáčku, kterou můžete například zaměnit za olejovky. Vše důkladně rozmixujte.
  • Rukou vpracujte do zelí.
  • Můžete přidat také na nudličky nakrájené ředkvičky, jarní cibulku nebo mrkev.
  • Rýžovou mouku svařte ve vodě a připravte jemnou kaši. Přidejte několik lžic do zelí a nakonec naposledy propracujte.
  • Kimchi vložte do čisté nádoby, utěsněte víkem a nechte alespoň den v lednici.
  • Kvasný proces nastartujete následným umístěním do pokojové teploty. Víko nechte stále uzavřené. Po dvou až sedmi dnech, až se ze surovin uvolní dostatečné množství kyseliny mléčné, uložte kimchi zpět do lednice. Tím fermentaci zpomalíte.

Přejeme, abyste si tuto zdravou a pikantní chuť oblíbili, protože jak potvrzuje Karolína Hlavatá, současná strava je mnohdy chudá na „živé“ potraviny a právě kimchi nebo i běžná kvašená zelenina je vítaným a především zdravým zpestřením jídelníčku.





Mohlo by vás také zajímat: