Ořechy – ochránci našich srdcí

Ještě před několika desítkami let se na ořechy pohlíželo jako na tučnou, a proto ne příliš vhodnou potravinu. Díky lékařským výzkumům znovu objevujeme již zapomenuté, zdraví prospěšné účinky těchto plodů. Známým faktem je, že konzumace ořechů, především těch vlašských, zlepšuje mozkovou činnost. Pravidelné zařazování ořechů do jídelníčku snižuje riziko infarktu a má příznivý vliv i na srdce a krevní tlak.

Ořechy obsahují vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, které snižují obsah škodlivého LDL cholesterolu. Ukrývají také velké množství vitamínů, především B a E. Vitamín B podporuje svalové funkce, tedy i funkci srdečního svalu. Vitamín E je zase účinný antioxidant, v něm obsažené volné radikály zabraňují negativním vlivům na zdravé buňky,“ vyjmenovává pozitiva ořechů nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

Ořechy jsou bohatým zdrojem draslíku, vápníku a fosforu. Díky protizánětlivým účinkům přispívají k dobrému zdraví. Především u lidí trpících cukrovkou 2. typu výrazně zlepšují kardiovaskulární činnost.

Nutriční složení vlašských ořechů

Ořechy mají vysokou energetickou hodnotu, kromě tuků jsou bohatým zdrojem bílkovin. Například u vlašských ořechů 63% hmotnosti tvoří tuky, 16% bílkoviny, 14% sacharidy a 6% vláknina. 

Nutriční hodnoty na 100 gramů vlašských ořechů

  Energetická hodnota
2893 kJ/ 693 kcal  
  Tuky
63 g  
  Bílkoviny
16 g  
  Sacharidy
14 g  
  Vláknina
  6 g  

Pusťte ořechy do kuchyně

Důležité je ořechy skladovat na suchém a chladném místě. Využít je následně můžete při téměř každém vaření a v každé situaci. Jako malá svačinka jsou ideálním společníkem na cesty. Vyzkoušet můžete také některé z ořechových másel. Ořechy přidejte do zeleninových i ovocných salátů, nebo do pomazánek. Přisypte je do svého ranního müsli nebo je přimíchejte do těsta.

Nechte se i v tomto vánočním čase inspirovat ořechy a provoňte jimi svoji domácnost. Ořechové cukroví osloví i ty nejmlsnější jazýčky, vyzkoušejte například ořechové košíčky, pusinky nebo přidejte ořechy do lineckého těsta. Uvidíte, jak se po nich zapráší!

RECEPT: OŘÍŠKOVO-VANILKOVÉ ROHLÍČKY BEZ LEPKU, MÁSLA A CUKRU