Krabičkové diety jsou dobrým způsobem, jak shodit nějaké to kilo. Firem, které nabízí lidem své služby, je celá řada a proto je důležité vybírat pečlivě. Už jsme se zaměřili na to, jaké jsou základní ukazatele pro jejich správný výběr. Teď se podíváme hlouběji do krabiček. 

Podle odborníků dochází v případě krabičkových diet nejčastěji k tomu, že je u nich příliš nízká energetická hodnota, malé množství zeleniny, neodstatek bílkovin a vápníku ale na druhou stranu se u nich objevuje přebytek cukru

1. Dieta s nízkou energetickou hodnotou

Ani při hubnutí u žen by neměl energetický příjem být nižší než 5000 kJ/den. Jestliže objevíte na webu dané firmy jídelníčky s energetickým obsahem pod 5000 kJ, můžete přejít rovnou k nabídkám dalších firem. Diety pod 5 000 kJ jsou vhodné jen za dohledu lékaře (ideálně za hospitalizace).

2. Malé množstí zeleniny

Jestliže si objednáte zkušební den, zvážíte celou tašku a váha bude nižší než 1000 g (1 kg), můžete si být jistí, že dieta neposkytuje doporučených 400 g zeleniny. Minimální množství zeleniny 400 g/den zajistí pokrytí vitaminy, vlákninou a sníží energetickou denzitu jídla, což znamená, že při hubnutí nebudete trpět pocity hladu.

3. Nedostatek bílkovin

Podle odborníků by mělo být i při hubnutí zajištěno alespoň minimální množství bílkovin v množství 80 g/den. Pokud to firma na jídelníčcích neudává, nemáte šanci si to spočítat. Nicméně pokud bude jídelníček jen samá zalenina, ovoce, brambory, pečivo, obiloviny, maximálně luštěniny, měli byste být ostražití. Naopak hledejte kvalitní kus masa, sýry, jogurty, vejce, ryby, tofu apod.

4. Nerespektování potravin s nižším glykemickým indexem

Potraviny s nižším glykemickým indexem pomáhají lépe a na delší dobu zasytit. Úplně přesné hodnoty glykemického indexu použitých potravin nemá k dispozici žádná z firem (bylo by to hodně obtížné). Pokud se však budete v jídelníčku často setkávat s bílým pečivem, toastovým chlebem, který vypadá i chutná jako molitan, či snad dokonce s kupovanými muffiny či koláčky, nesetrvávejte v odběru této diety. Hledejte a oceňujte naopak celozrnné pečivo, ovesné vločky, vařené brambory, těstoviny uvařené jen na skus (=nerozvařené) a rýži basmati.

5. Problém s rybami

Většina firem se již snaží zařadit rybu do jídelníčku minimálně 1 x týdně. Bohužel se však často jedná o levného pangase (který nemá v sobě téměř žádné příznivé omega3 kyseliny). Hledejte naopak lososa, halibuta, tuňáka nebo alespoň tresku (treska sice nemá omega3, ale je zdrojem důležitého jódu)

6. Problém s vápníkem

Většina z firem má velký problém naplnit alespoň polovinu denní doporučené dávky vápníku (to je 800 – 1000 mg/den). Pokud v jídelníčku nacházíte jen velmi sporadicky jogurty, tvarohy, kefíry, cottage, tvrdé sýry, poohlédněte se raději po jiném dodavateli. Vaše kostní hmota by to po určité době mohla ,,odskákat”.  

7. Zbytečný cukr

Vzhledem k tomu, že je nutno do nízké energetické hodnoty celodenního jídelníčku ,,napěchovat” co nejvíce živin, je cukr zcela zbytečný, zabírá místo ostatním živinám a navíc provokuje pocity hladu. To, jestli firma přidává cukr do mléčných přesnídávek, sami nezjistíte. Pokud ale najdete v jídelníčku kupované mléčné výrobky s obsahem cukru nebo musli tyčinky se sladkou polevou, můžete si být jistí, že v dané firmě na vaše blaho příliš nemyslí.