Kvalitní a zdravé nemusí být drahé
Zdroj: Kvalitní a zdravá polévka ze Shutterstock

Jíst zdravě si může dovolit každý

Kvalitní a zdraví prospěšné nemusí být totiž nutně drahé. Poskládat chutný, vyvážený a přitom levný jídelníček uměly z běžně dostupných domácích produktů už naše prababičky. Proč se od nich neinspirovat? Má to ale malý háček. Člověk musí nad tím, co bude jíst, přemýšlet a pak vařit. Bez toho to nepůjde. Zato výsledek, co do vaší kondice i obsahu peněženky, vás rozhodně potěší a některé možná i překvapí.

Nepotřebujeme drahé limonády

Základem zdravého stravování je pitný režim. Nechutná vám obyčejná voda? Připravte si vlastní limonádu z darů naší přírody. „Nic nám nebrání nasbírat si bylinky a udělat si bylinné směsi. Můžeme si nasušit šípky, jablka. Získáme suroviny bio a ještě jako bonus budeme mít hezkou procházku a zážitky, které nás nabijí dobrou náladou a energií,“ říká dietoložka Karolína Hlavatá. Z těchto surovin si pak můžeme připravovat čaje a domácí limonády. Pokud nebojujeme s nadváhou, uděláme si vlastní sirupy, například bezinkový nebo z černého rybízu a podobně.

Vyrábějte a ochucujte sami, třeba mléčné výrobky

Ani mléčné výrobky nemusí nutně lézt do peněz. Tvaroh i sýr si můžeme připravit doma sami. „S využitím tibetské houby si snadno vyrobíme z mléka kefír,“ radí dietoložka. Chceme-li ušetřit, vyplatí se kupovat mléčné výrobky, například jogurty, neochucené a přidat si do nich vlastní zavařeninu, nebo čerstvé ovoce. Stačí jablko, pár kuliček hroznového vína, jedna mandarinka. Princip není v tom, konzumovat ho po kilech, ale pravidelně rozumné porce. Dvě stě gramů ovoce na den úplně stačí.

Poslouží i krky a skelety, droby - maso vhodné nejen do rizota

Zbytečným strašákem bývá maso. Když chceme jíst kvalitně, nemusíme mít nutně denně na talíři lososa nebo bifteky. „Spousta lidí zatracuje drůbeží játra, srdíčka, ledvinky, přitom je to dobré maso,“ míní Karolína Hlavatá. Využít se dá do rizota, k zapékání nebo například do těstovinových salátů i maso z krůtích krků či drůbežích skeletů. „U skeletů je třeba před vařením vyhodit tučné kůže. Po uvaření skeletu, je dobré nechat vývar zatuhnout a z vrchu sebrat mastné oko. Získáme tak luxusní vývar a masa do rizota či salátu nám také zbude dost,“ radí dietoložka.

Ryby nemusí chybět - chce to jen se rozhlédnout ...

Ryby nesmí ve zdravém a vyváženém jídelníčku rozhodně chybět. Pravda je, že zejména mořské bývají dražší. „Nikde není psáno, že je musíme kupovat čerstvé. Stejně dobře našemu organismu poslouží zavináče, sardinky, makrela,“ říká Karolína Hlavatá. Zároveň doporučuje sledovat různé servery, kde mívají kvalitní ryby a dobré akce.

Hodně muziky za málo peněz - jsou luštěniny

Kromě jiných zdraví prospěšných látek ale i potřebné bílkoviny dodávají lidskému organismu luštěniny. Ty ve finančně nenáročném jídelníčku mohou znamenat „hodně muziky, za málo peněz“. Jsou vlastně rostlinnou verzí bílkovin. „Měli bychom si je dávat několikrát týdně. Dají se zpracovat i na pomazánky, kombinovat s masem, s vajíčkem,“ dodává Karolína Hlavatá.

Dělejte si zásoby - nakládejte, zavařujte, pěstujte bylinky v květináčích

Cenovým úskalím se může někomu zejména v zimním období zdát zelenina a ovoce, bez nichž se vyvážené stravování rovněž neobejde. Řešením je rozšířit si jídelníček o kořenovou zeleninu, řepu kapustu, zelí, pórek, cibuli. „Dobře poslouží i zelenina mražená, nakládaná, sterilovaná, mražený špenát. Na zimu je vhodné myslet po celý rok a dělat si levné zásoby. Na podzim si můžeme zamrazit nebo nasušit houby, švestky, jablka, v létě jahody, maliny borůvky, zavařit si kompoty a džemy,“ vysvětluje dietoložka. Bylinky si můžeme pěstovat v květináči. Zejména řeřicha je v zimě a na jaře elixírem zdraví, přitom vám doma vyklíčí a vyroste tak rychle a na malém prostoru, jako žádná jiná bylina. 

Pro inspiraci z kuchyně našich babiček

Jíst zdravě a vyváženě nemusí být věda. Inspirujte se osvědčenými jídly našich babiček.
*Čočka s vajíčkem
*Nudle s tvarohem
*Bramborové šišky s mákem
*Houbový kuba
*Zapečené brambory s masem a vejcem
*Vaječná omeleta
* Šoulet

Pomazánky je hodně a může obsahovat zdravé ingredience                                                                                                            

Pomazánky zasytí, chutnají, přitom jsou zdravé, levné a je jich vždy hodně. Výborným základem je pro ně tvaroh, který můžeme smíchat například s rybičkami, vejcem, bylinkami, paprikou a cibulkou. „Velmi dobrá pomazánka je rozmixovaná červená řepa se sýrem cottage nebo tvarohem, cibulí a česnekem. Navrch ji můžeme posypat řeřichou, přidat jeden vlašský ořech a máme luxusní jídlo,“ radí Karolína Hlavatá.                                                                                  

Syté polévky v zimě navíc zahřejí

Hodnotným jídlem mohou být i syté polévky. Může v nich být maso, ale i luštěniny, hodně zeleniny, brambory, houby, smetana, zelí, prostě co kdo má rád a fantazii se při jejich vaření meze nekladou. Navíc v zimě nás i skvěle zahřejí.

Chce to "jen" plánovat a přemýšlet

Používejte základní suroviny a neplaťte zbytečně za něco, co si můžete levněji a často i zdravěji připravit sami. Místo instantní ovesné kaše nebo müsli, použijte obyčejné vločky, dostupné ovoce nebo a svoje nasušené.

Sledujte akce a nakupujte si zásoby například sardinek, když jsou ceny výhodné.
„Často pomůže i přehodnocení priorit. Někdo šetří na kvalitním jídle, ale cigarety si klidně dopřává,“ míní dietoložka.

Uspořit lze i tím, že si nákup potravin předem promyslíme a naplánujeme a nebudeme nakupovat potraviny, které podléhají rychlejší zkáze, ve velkém množství i když bude cena zrovna výhodná. Zbytečně pak jídlo vyhazujeme. „Pokud vám nějaké jídlo zbude, nevyhazujte ho. Zamrazte ho a využijte později,“ radí dietoložka.