Zdroj: Superpotraviny ze Shutterstock |
Superpotraviny jsou velkým hitem, zvláště ty z dovozu
Poslední roky jsou velmi trendy, vždy se najde potravina, která je populární. Jednou to jsou chia semínka, acai nebo zelený ječmen, jindy zase aloe vera, konopná semínka nebo quinoa. Všechny tyto produkty mají bezesporu svá pozitiva. Nicméně dojem, že po jejich konzumaci budeme neuvěřitelně zdraví, v nás zcela účelově budí marketing. Většina promovaných superpotravin totiž pochází z exotických zemí a dovoz je velký byznys.
Spasí naše zdraví?
Ač to podle reklamy vypadá, tak nespasí. Pokud budeme žít ve stresu, sedět celý den v autě nebo u počítače, jíst nevhodně a k tomu si denně zařadíme do jídelníčku jednu superpotravinu, naše zdraví to výrazně neovlivní. Základem dobrého zdraví je pořád to samé – tedy vyvážená strava, dostatek spánku, pohybu, relaxu a co nejméně stresu.
Pro obohacení jídelníčku můžeme samozřejmě výše zmíněné potraviny do své stravy zařadit, jen se na ně nesmíme spoléhat jako na záchranu našeho zdraví.
V Čechách také máme svoje „superpotraviny"
Pokud nám jde o příjem výživově bohatých potravin, můžeme sáhnout i k tradičním českým produktům. Už naše prababičky věděly, co je dobré. Které to jsou?
Česnek a cibule
Mají antikarcinogenní účinky, snižují krevní tlak a působí preventivně proti srdečně cévním onemocněním.
Pšeničné otruby
Obsahují velké množství nerozpustné vlákniny, působí tudíž preventivně proti zácpě, zrychlují průchod tráveniny střevním traktem, podporují činnost střev, snižují množství přijaté energie a působí také preventivně proti zubnímu kazu a nádorům rakoviny tlustého střeva.
Výrobky z ovsa – ovesné vločky, mouka a otruby
Obsahují vlákninu, antioxidanty a hlavně významné množství beta-glukanů, což je látka, která snižuje celkovou hladinu krevního cholesterolu, hladinu LDL cholesterolu, zatímco hladinu HDL cholesterolu neovlivňuje. Beta-glukan také snižuje hladinu glukosy v krvi, což je příznivé zejména u diabetiků.
Lněné semínko
Je zdrojem omega-6 a omega-3 mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů. Semínka můžeme přidávat do pečiva, müsli, polévek nebo třeba do zeleninových salátů. Pokud před konzumací semínko rozmixujeme, je důležité ho dlouho neskladovat, protože by žluklo.
Konzumace 2-3 lžic semínek denně působí proti zácpě, zánětu žaludku a střev a snižuje také hladinu cholesterolu. Lněné semínko hraje také roli při prevenci některých nádorových onemocnění.
Hlíva ústřičná
Houba, která se dá upravovat na mnoho způsobů. Koupíme ji po celý rok v běžných supermarketech. Díky vysokému obsahu beta 1,3 D glukanů má preventivní účinky proti zánětlivým onemocněním, zvyšuje obranyschopnost organismu (beta glukany z ovsa tento účinek nemají), snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Dále pak obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, D, C, K, některé stopové prvky a minerální látky.
Kysané zelí (a další kvašená zelenina)
Zelí obsahuje vysoké množství vlákniny a vitamínu C, K a B. Kvašením se obsah těchto vitamínů zvyšuje. Kysané zelí zvyšuje obranyschopnost organismu a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Je jich víc ..
Výčet potravin, které mají velice pozitivní účinky je dlouhý, patří mezi ně vlašské ořechy, mandle, mrkev, červená řepa, jablka, maliny, ostružiny, borůvky, brusinky a mnoho dalších. Je výborné zařazovat je do svého jídelníčku.
Víc, než na superpotraviny bychom se ale měli spoléhat spíš na zdravý rozum a správný životní styl
Některé potraviny uváděné jako superpotraviny pro naše zdraví příliš přínosné nejsou jako např. kokosový tuk, který obsahuje přibližně 90 % nasycených mastných kyselin a pouze do 2 % esenciálních mastných kyselin.