Šípky léčí

Šípky se používají především pro své blahodárné účinky na močové cesty. Snižují množství cholesterolu v těle a používají se jako podpůrný prostředek při léčbě aterosklerózy, zpevňují cévy a příznivě ovlivňují srážlivost krve. Šípky pomáhají zásobovat tělesné buňky kyslíkem. Pečují také o dobré nervy a schopnost soustředění. Ocenit můžete také jejich příznivé účinky na onemocnění dásní.

Díky kombinaci vápníku, rutinu a vitamínu C jsou šípky nejlepším přírodním lékem proti infekcím a nachlazení, což uvítáme zejména v chmurném zimním období," radí nutriční poradkyně Zuzana Douchová.

Ve 100g šípků naleznete asi 2g vitaminu C. Jsou bohaté na vitaminy B1 a B2, které se podílí na metabolismu tuků, cukrů a bílkovin. Plody růže šípkové kromě již zmíněných vitaminů obsahují kyselinu citronovou a jablečnou, stopy vanilinu, silice, karoten, fosfor, vápník, draslík a hořčík.

Nutriční hodnoty čerstvých šípků na 100g 

  Kalorie
420 kJ/ 100 kcal 
  Tuky
0,4 g  
  Sacharidy
22 g  
  Bílkoviny
   3,6 g  
  Vláknina
24 g  

 

Zahřejte se šípkovým čajem!

Vykouzlete si během chvilky hrnek plný blahodárných živin! Každý jistě zná šípkový čaj, zkuste si jej tentokrát připravit z čerstvých nebo sušených plodů. Vezměte si hrst sušených šípků na 2 litry horké vody, případně stačí jen nadrtit 2 čajové lžičky šípků na 250ml horké vody a můžete čaj podávat.

Mezi další oblíbené produkty z šípků patří šípková omáčka, marmeláda nebo šípkové víno.