Každá přídatná látka má své vlastní označení. Například pod číslem E100 se skrývá neškodné žluté barvivo kurkumin, pod označením E101 zase vitamin B2…Karolína Hlavatá

Ne každá látka, která se přidává do potravin, je škodlivá. O aditivech jsme mluvili s diabetoložkou PhDr. Karolínou Hlavatou, Ph.D.          

Co to jsou aditiva?

Aditiva (přídatné látky) představují skupinu látek, které se přidávají do potravin za účelem prodloužení trvanlivosti, dosažení požadované barvy, zahuštění, apod. Přítomnost těchto látek ve výrobku musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, kolik je dané látky v potravině obsaženo.

Přítomnost dané látky se zpravidla označuje kódem, který se skládá z písmene E (proto se jim lidově říká „éčka“) a trojmístného čísla. Označení kódem E zároveň znamená, že látka prošla hodnocením své bezpečnosti. Pro použití „éček“ existují velmi přísné normy, které regulují jejich využití a obsah v potravinách.

Proč se do potravin přidávají?

Přídatné látky se dávají do potravin z mnoha důvodů. Jedním z jejich úkolů je ochrana před účinkem mikroorganizmů (tedy ochrana před brzkým kažením potravin), jako ochrana proti žluknutí tuků se přidávají antioxidační látky.

Velkou skupinu aditiv představují látky želírující, zahušťovací a stabilizační, díky kterým si potravina uchovává svou konzistenci a texturu po celou dobu skladování. Pro dosažení požadované chuti, vůně a barvy se užívají ochucovadla a zvýrazňovače chuti. Aditivní látky, jako např. náhradní sladidla a zahušťovadla, se užívají při výrobě potravin určených pro zvláštní výživové účely (př. diabetici, obézní lidé).

Mohou nám být aditiva i prospěšná?

Řada aditivních látek je přírodního původu, příkladem jsou zahušťovadla pektin, agar nebo např. kyselina citrónová, která se zcela běžně vyskytuje v ovoci. Pektin a agar patří do skupiny rozpustné vlákniny, kyselina citrónová je zase antioxidantem.

Takže je to pravda, že se některá „éčka“ běžně vyskytují v přírodě?

Ano. Příkladem je zmíněná kyselina citrónová, pektiny. V přírodě se běžně vyskytují i tokoferoly (vitamin E) a karoteny, které se řadí mezi antioxidační látky.

Z toho je zřejmé, že všechna „éčka“ nemusejí být tak nebezpečná, jak se lidé domnívají…

Za nebezpečná jsou vnímána především laickou veřejností, odborníci považují za větší nebezpečí celkové složení stravy. Jinak samozřejmě pokud si můžu vybrat potravinu bez „éček“, udělám to, což platí především pro děti. U zvlášť citlivých osob mohou aditiva vyvolat nežádoucí reakce, především na bázi intolerance. 

Přehled "éček", jichž se nemusíte bát:

Číslo aditiva

Název 

Co to je

E150 Karamel  
E160c Kapsanthin červené barvivo obsažené v paprice
E160d Lykopen přírodní žluť, zdrojem je např. rajčatová šťáva, je to látka, které s přičítá snížení rizika rakoviny prostaty, slinivky a děložního čípku
E160e Beta-apo-8-karotenal  žluté až červené barvivo, které v lidském těle funguje jako antioxidant. V těle se přeměňuje na vitamin A
E160f Ethylester kyseliny beta-apo-8-karotenové  tmavě červené barfvivo, jehož část se v těle mění n vitamin A
E300 Kyselina L-askorbová  vitamin C
E306 Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů  vitmin E
E322 Lecitiny zdraví prospěšné látky, snižují hladinu špatného a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu, posilují paměť, účastní se přeměny tuků na energii, zabraňují ateroskleróze
E330 Kyselina citronová přírodní konzervační látka nacházející se v citrusových plodech
E406 Agar přírodní želatina vyráběná z červené řasy, mimořádně zdravá alternativa želatiny, jež se vyrábí ze zvířecích chrupavek a kůží, čistí zažívací trakt, léčí zácpu, působí při potížích s klouby
E440 Pektiny vláknina v kůře ovoce, zejména citrusů
E901 Včelí vosk  
E948 Kyslík