Mouka a olej z jadérek vinných hroznů
 Zdroj: Vinné hrozny ze Shutterstock

Plody vinné révy se mohou jíst jako ovoce, po usušení z nich získáme hrozinky, je možné je kandovat, a samozřejmě se používají pro výrobu vína a dalších nápojů. Ještě donedávna se jadérka, která jsou v každé kuličce, po vylisování hroznů vyhazovala, případně se používala do kompostu. Dnes řada pěstitelů vína využívá i je.

Velmi jemný a příjemně aromatický olej...

Zrníčka stačí jednoduše proprat, vysušit a pak z nich vylisovat vinný olej. Ten je příjemně aromatický, lehce kořenitý, chutná po oříšcích a je velmi jemný. V kuchyni lze požít zejména do salátů, majonéz, studených omáček, dipů nebo marinád. Bylo by možné na něm i smažit, bod zakouření, který udává, při kolika stupních se začne přepalovat, je 216 °C. Vzhledem k vyšší cenně je ale na řízky vhodnější olej řepkový.

„Olej z hroznových jadérek obsahuje kolem 90 procent nenasycených matných kyselin. Nevětší podíl má kyselina linolová, která je esenciální, organismus si ji sám nedokáže vyrobit a musíme ji přijímat jídlem,“ konstatuje dietoložka Karolína Hlavatá a doplňuje: „Jsou v něm zastoupeny také flavonoidy či polyfenoly. Jde o antooxidanty, u nichž je popsán pozitivní efekt při snižování rizika vzniku aterosklerózy, zároveň zvyšují pevnost cév a krevních kapilár.“

Dalším zpracováním vznikne mouka plná vlákniny

Když se hroznová jadérka vylisují zbudou pokrutiny, jejich následným rozdrcením vznikne bezlepková mouka. Na pohled je podobná kakau.

„Nejde o běžnou mouku, z níž bychom si mohli upéct bábovku. Asi z 80 až 84 procent obsahuje vlákninu, dále bílkoviny a tuky,“ vyjmenovává Karolína Hlavatá. Důvod, proč ji měli zkusit je tedy vláknina, a dále především vysoký obsah antioxidačních látek, katechinu, epikatechininu a procyanidinu.

„Při pečení můžeme moukou z hroznových jadérek nahradit běžnou přibližně pěti až deseti procenty. Lze použít opravdu do jakéhokoli pečiva, ale i například knedlíků. Lze s ní obohatit i snídaňové cereálie, dát ji lžičku spolu s vločkami do jogurtu, mléka, kefíru,“ doporučuje dietoložka.

Říkáte si, zase další módní potravina?

Možná, proč si však díky ní nezpestřit jídelníček? „Je pravdou, že se pravidelně objevují ve výživě vlny, kdy se vychvalují určité druhy potravin, přichází novinky. Jde spíše o marketingové triky obchodníků. Na druhou stranu bychom nabízené pestrosti měli využít. Proč jednou za čas neobohatit domácí perník třeba moukou z hroznových jadérek, příště můžete zkusit chia semínka, jindy goju. Stále to bude perník, pokaždé trochu jiný,“ dává tip Karolína Hlavatá.