O výživě 20. 1. 2020 | Mgr. Kristina ŠístkováMgr. Kristina Šístková

Obilná kaše je nutričně bohatá a navíc krásně zahřeje

Obilná kaše je komplexním jídlem, které je vhodné do všech zdravých jídelníčků především ke snídani. Výživové hodnoty jedné porce kaše se liší dle zvolené obiloviny a samotné přípravy pokrmu. Příjemně zahřeje organismus, ať již se jedná o krupicovou, rýžovou, ovesnou či pohankovou.

Dejte si po ránu kaši a hlad nemá šanci
Stock Photos: Foxys Forest Manufacture /Shutterstock.com

Nutričně hodnotný pokrm

  • Obilná kaše je nutričně hodnotným pokrmem, který navíc v zimě příjemně zahřeje. Její celková energetická hodnota je dost vysoká především proto, že obsahuje všechny důležité makroživiny tj. polysacharidy, bílkoviny i rostlinné tuky, dále také minerály a vitaminy. Kromě toho je významným prebiotikem pro svůj vysoký obsah vlákniny.

Krupicová kaše

Krupice je nahrubo namleté pšeničné zrno, což vysvětluje nížší obsah vlákniny. I z toho důvodu se zařazuje do dětských jídelníčků. Problém nastává při přípravě samotné kaše, kdy jsme zvyklí kaši pořádně osladit a ještě nakonec přidáme velké množství slazeného kakaa a másla. Těmito kroky výrazně zvyšujeme energetickou hodnotu potraviny, což není vhodné. Děti si již navykají na sladkou chuť, které však při přípravě krupicové kaše nedocilujeme přírodními zdroji cukru (ovocem).

Krupicová kaše se často jí k večeři, což nelze doporučit vzhledem k již zmíněnému množství cukru. Dochází tak k výrazným výkyvům glykémie, což může během usínání člověka rozrušovat a narušit spánkovou hygienu.

  • V případě, že kaši nepřesladíme, omezíme množství másla a použijeme pravé kakao, jednou za čas si ji samozřejmě dopřát můžeme.

Rýžová kaše

Rýžová kašePro výrobu takové kaše je potřeba využít správného druhu rýže. Podle druhu rýže se také liší její obsah nutrientů. K přípravě kaše je nejlepší využít rýže Arborio, tedy též rýže krátkozrnné, oválné. Po uvaření totiž snáz dosáhne krémové, jaksi rozvařenější konzistence. Důvodem je vysoký obsah škrobu. Tím však také stoupá její glykemický index. Čím je glykemický index vyšší, tím dřív nás přepadne po jejím snězení hlad. Rýže je však lehce stravitelná, téměř bez tuku a je bezlepkovou potravinou. Stejně jako u kaše krupicové je důležité hlídat množství přidaného cukru, kterým pokrm často vylepšujeme.

  • Její občasné zařazení není na škodu, ale alternativy kaší uvedené níže obsahují více vlákniny a jsou tedy vhodnější.

Ovesná kaše

Ovesná kaše je velmi jednoduchou a oblíbenou formou snídaně. Ovesné vločky obsahují aminokyseliny a minerální prvky, především mangan, fosfor, hořčík, měď, zinek, železo, dále vitaminy, a to kyselinu listovou a vitamin B 1. Jsou zdrojem vlákniny, hlavně té rozpustné. Ta reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Navíc navozuje pocit zasycení.

Ovesnou kaši můžeme sníst také již fermentovanou. Kaši si připravíme předem večer před spaním a druhý den si ji můžeme dát ke snídani či svačině.

  • Aby k fermentaci vůbec došlo, musí zůstat vločky namočené ve vlažné vodě 8 až 12 hodin při pokojové teplotě.

Takto připravenou kaši si ráno jen dochutíte dle svých potřeb a zvyků, přidáme např. semínka a ovoce a je hotovo. Fermentovaní kaše je zbavena antinutričních látek, je stravitelnější a významně podporuje imunitní systém.

Pohanková kaše

  • Pohanka je zdrojem rutinu, který zlepšuje elasticitu cév a snižuje jejich křehkost. Právě proto je důležitou součástí jídelníčků nejen diabetiků a hypertoniků.
  • Navíc ovlivňuje krevní srážlivost a zároveň upravuje množství cholesterolu v krvi. Je bezlepková, tudíž vhodná pro céliaky.
  • Je také samozřejmě významným zdrojem vlákniny.

Pohanková kašePohanka navíc obsahuje minerály jako jsou draslík, železo, sodík, fosfor, vápník, měď, mangan, zinek, selen a vitaminy B, C a E. Kromě toho obsahuje ještě cholin, který má ochrannou funkci jater před toxickými látkami. Cholin také zabraňuje kumulaci tuku, včetně cholesterolu, v organizmu a dokonce je jednou ze stavebních látek acetylcholinu, který pomáhá přenášení nervových vzruchů. Podporuje tedy činnost nervové soustavy. Jeho potřeba je zvýšená při stresu a poruchách paměti.

Pohanka a tedy i z ní připravená kaše má velmi specifickou chuť, která zezačátku nemusí vyhovovat všem. Je vhodné ji nejprve kombinovat s jinými obilovinami a na chuť si postupně přivykat.

Nutriční hodnoty

100 g suchý stav

energetická hodnota

sacharidy

z toho cukry

bílkoviny

tuky

vláknina

průměrná cena

dětská krupice

1515 kJ

76 g

2 g

10 g

1 g 

2 g

3,98,-

rýže Arborio

1456 kJ

79 g

0,2 g

6,5 g

0,5 g 

1,1 g

9,38,-

ovesné vločky

1483 kJ

61 g

1 g

12 g

4,6 g 

9,4 g

5,98.-

pohanka

1548 kJ

74 g

0,6 g

12 g

2,6 g 

3,7 g

7,38.-

* nutriční hodnoty celého pokrmu (kaše) se mění v závislosti na množství nejen sypké složky, ale také na množství a výběru tekuté složky pokrmu (voda, mléko, rostlinný nápoj), dále se zvyšuje dle dalších přidaných potravin (ovoce, ořechy aj.)





Mohlo by vás také zajímat: