O výživě 20. 12. 2019 | Tomáš Lebeda

Oříšky jezte jako veverka. Nesolené a nepražené

Ořechy a oříšky. Jako by tělo tušilo, kolik energie a síly se v nich skrývá. Se zimou na ně roste chuť. Vánoce bez oříšků by byly jako letní prázdniny bez slunce. V pestré a vyvážené stravě rozhodně nesmí chybět celoročně, ovšem v přiměřeném množství.

Oříšky v jídelníčku mají svá pravidla, Nejzdravější jsou nesolené
Stock Photos: Krzysztof Slusarczyk /Shutterstock.com

 

Posilují nervy a srdce

Význam ořechů

„Tělu dodávají zdraví prospěšné tuky, a to mono a vícenenasycené mastné kyseliny. Obsahují i bílkoviny, vlákninu a celé spektrum vitaminů a minerálních látek,“ vysvětluje dietoložka Karolína Hlavatá.

Ořechy jsou zdrojem například antioxidačně působícího vitaminu E, vitaminů B skupiny, především thiaminu a vitaminu B1, jehož nedostatek narušuje funkci nervů, srdce a způsobuje únavu. V neposlední řadě v sobě ukrývají zinek, měď, železo, selen, mangan, hořčík a další významné minerální látky. 

Denně až 30 gramů

Jenže i dobré se může ve zlé obrátit, pokud ztratíme správnou míru. Pokud si tedy hlídáte váhu, nebo máte dokonce v úmyslu hubnout, nesedejte si k misce plné oříšků a nejezte je bezhlavě. Pečlivě sledujte, kolik si jich dáte do úst. Raději si předem množství odměřte. Sníst sáček ořechů totiž podle dietoložky znamená přijmout zhruba 2800 kJ a vyčerpat tak více než denní doporučený příjem tuků.

„Při konzumaci ořechů a semen si musíme uvědomit, že obsahují ve sto gramech až devadesát procent tuku,“ varuje Karolína Hlavatá. „Denní přijatelná dávka ořechů, kterou si můžeme v klidu dopřát, je 25 až 30 gramů,“ dodává.

Od každého trochu

Podle čeho ořechy vybírat? Nejvhodnější jsou samozřejmě nesolené a nepražené.

„Vzhledem k tomu, že každý druh se vyznačuje něčím zajímavým, je dobré jednotlivé druhy střídat,“ doporučuje dietoložka.

Čím jsou jednotlivé druhy zajímavé?

  • Druhy ořechůVlašské ořechy - Obsahují převážně nepostradatelné vícenenasycené mastné kyseliny. Jsou bohatým zdrojem vitamínů B skupiny, zinku a mědi. Jako ostatní ořechy obsahují i antioxidačně působící fytosteroly.
  • Lískové ořechy - Jsou zajímavé zejména vysokým obsahem antioxidačně působícího vitaminu E. Mají také vysoký obsah vlákniny. Ve 100 gramech je až 9,7 gramů vlákniny, což je třikrát víc než například v kešu ořechách.
  • Para ořechy - Jsou vyloženě selenovou bombou. K získání denní doporučené dávky tohoto antioxidantu stačí tři až čtyři para ořechy.
  • Kešu ořechy - Mají sice málo vlákniny, zato obsahují až 18 gramů bílkovin na 100 gramů. Jsou také doslova nabité minerálními látkami. Z tuků v nich převládají mononenasycené mastné kyseliny.
  • Mandle - Mandle jsou koncentrované zdraví. Jsou i výborným zdrojem bílkovin, ve 100 gramech mandlí jich je až 21 gramů. A vlákniny - té mají 12 gramů ve 100 gramech. Z minerálních látek jsou bohaté na vitamin E, z vitaminů hlavně na skupiny B. 

„Takže hrstka mandlí a k tomu hrnek zeleného čaje nejen zasytí, ale dodá i tolik potřebné antioxidačně působící látky,“ shrnuje Karolína Hlavatá. 

 





Mohlo by vás také zajímat: