květák
Zdroj: květák ze Shutterstock

Květák patří mezi košťálovou zeleninu a už jen podle jeho příbuzných, mezi které patří kedluben, kapusta, brokolice, zelí či kadeřávek si můžeme odvodit, že v něm najdeme látky, které budou našemu zdraví prospěšné a také to, že ne každému bude po chuti. „Květák jako každá košťálovina obsahuje sirné silice, ty se varem rozkládají a unikají. To je i důvod, proč někomu nevoní nejen pod nos, ale nechce ho ani jíst. Mé doporučení je, vařit květák, ale i další košťáloviny bez pokličky, sirné látky vyprchají a zelenina po nich nebude cítit,“ dává hned na začátek radu nutriční terapeutka Zuzana Douchová.

Sirné látky jsou v košťálové zelenině pomyslným „zlatem“. „Právě těm se připisují protirakovinné účinky,“ říká Zuzana Douchová. V květáku ale nehledejme jen je. Z minerálních látek má vysoký obsah draslíku, vápníku, zinku, jódu. Dále vlákniny, i když té z košťálovin nejnižší množství. „Obsahuje také vitamín K, který se podílí na správné srážlivosti krve a má vliv na mineralizaci kostí. Jsou v něm zastoupeny i fytosteroly, přírodní látky snižují hladinu cholesterolu v krvi,“ uvádí nutriční terapeutka. O fytosteroly bývají obohacovány některé potraviny, například margaríny.

V květáku najdeme také hodně vitamínu C, dokonce více než ve stejném množství pomerančů či citrónů.

Jak si ho dát?

Z květáku bychom neměli konzumovat pouze růžičky a zbytek vyhazovat. V košťálech, které se zdají být na kuchyňkou úpravu nevhodné, se koncentruje velké množství výše uvedených látek.

„Doporučuji květák v kuchyni zpracovat vždy celý. Růžičky se hodí na zapékání, dušení, saláty či nakládání. Košťály nakrájejte a vhoďte do polévky, když budou nadrobno, můžete je v ní nechat spolu s kousky další zeleniny. Připravujete-li ji dětem či manželovi, který zrovna zeleninu nemiluje, pěkně je v rozmixujte. A květákovou polévku můžete i ozvláštnit, nemusíte ji připravovat jen jako čistě vegetariánskou, lze v ní podávat na kousky nakrájené kuřecí či krůtí maso nebo lososa. Chuťově zajímavá je i na talíři ozdobená několika kousky uzeného lososa,“ přidává radu Zuzana Douchová. Takto uděláte z polévky skvělou teplou večeři.

Vařte opatrně

Květák by se měl v kuchyni upravovat s opatrností. Nejlepší způsob je vaření v páře, pokud ho připravujete ve vodě, vždy růžičky vhoďte až do vroucí a po uvaření prudce zchlaďte. Můžete je propláchnut pod studenou vodou, případně vhodit do misky se studenou vodou a několika kostkami ledu. „Květák si tak zachová bílou či bílo-smetanovou barvu, nebude zašedlý. Navíc nedochází díky ochlazení k dalšímu měknutí a zelenina je pak takzvaně na skus,“ doporučuje nutriční terapeutka.

S takovými růžičkami pak můžete ozdobit různé pokrmy, podávat je jako přílohu. „Květák je tak skvělý i do zeleninových salátů. A přestože má relativně dlouhou sezónu, doporučuji myslet na zimu a uložit si ho do zásoby. Syrový i zlehka povařený lze zamrazit. Můžeme ho i nakládat do skladkokyselého nálevu jako okurky či jen do mírně slaného pro další použití v kuchyni,“ dodává Zuzana Douchová.