O výživě 23. 3. 2020 | Mgr. Lucie Kašparová, DisMgr. Lucie Kašparová, Dis

Polévky, které zasytí, obsahují i bílkoviny a sacharidy

Polévky patří k tradičním pokrmům naší kuchyně. Díky jejich neomezeným možnostem je lze připravovat celoročně podle sezónních surovin. Abychom z polévky udělali plnohodnotný chod s obsahem veškerých nezbytných živin, je nutné ji vhodně zahustit a doplnit o bílkoviny i sacharidy.

Stock Photos: nelea33 /Shutterstock.com

Zahušťování polévek – jde to i lépe než moukou

Používání ať už samotné bílé mouky nebo v kombinaci s tukem je tradičním způsobem zahušťování polévek. Použití bílé mouky v kombinaci s máslem, či jiným tukem zvyšuje kalorickou hodnotu hotového pokrmu. Bílá mouka je chudá na vlákninu i ostatní mikronutrienty.

  • Daleko lepší variantou je zahušťování například samotnou zeleninou, která přirozeně obsahuje větší množství škrobu, ale také vlákniny, vitaminů a minerálů. Použít lze strouhané klasické brambory nebo batáty. Vhodné jsou také luštěniny či jejich mouky, např. hraška, které navýší obsah vlákniny, ale také rostlinných bílkovin.

Samotná zelenina nezasytí

polévkaZeleninové krémy jsou zejména u dětí velmi oblíbené. Dýňové, mrkvové, květákové a hráškové polévky válcují většinu menu v restauracích. Díky snadné a rychlé přípravě vyhrávají i v domácnostech. Je to pravděpodobně nejlepší způsob, jak dostat do dětí zeleninu, které zrovna neholdují. Jestliže má ovšem taková polévka zasytit je dobré doplnit ji o porci bílkovin a komplexních sacharidů.

  • Do hotové polévky stačí přidat Cottage sýr, orestované plátky tofu nebo například plátky uzeného lososa.

Výbornou variantou jsou také vařené luštěniny, které dodají nejen rostlinnou bílkovinu, ale zároveň se jedná o významný zdroj komplexních sacharidů včetně vlákniny. Abychom hodinu po takovém jídle nešilhali hlady, je vhodné doplnit jej také o zdroj komplexních sacharidů. Použít lze celozrnné či žitné pečivo nebo jinou vařenou celozrnnou obilovinu přímo do polévky. Celozrnný bulgur namísto klasických nudlí jistě zasytí lépe.

Pozor na velké množství tuku

Přestože se většina polévek jeví jako lehké jídlo, nemusí tomu tak vždy být. Může se jednat o skrytou kalorickou bombu. Často to při přípravě přeháníme právě s tuky. Obzvlášť snažíme-li se o redukci hmotnosti, nebo minimálně udržení hmotnosti, je dobré přehodnotit zajeté stereotypy během vaření.

ricottaV první řadě je dobré ubrat na oleji či jiném tuku, na kterém restujeme základ pro polévku jako je cibule, koření a zelenina. Další tuk, který totiž většinou do polévky přichází ve větším množství je jíška nebo smetana v zeleninových krémech.

Není výjimkou, že do vývaru se používá také tučnější maso, podobně jako tučné uzeniny do kyselic a podobně. Jestliže usilujeme o štíhlou linii, nebo jen zkrátka chceme jídelníček odlehčit je dobré používat kvalitní nepřilnavé nádobí, které umožní ubrat na olejích bez rizika připalování. Smetanu nahradíme sýrem ricotta nebo Cottage. Krutony z pečiva také nemusí plavat v pánvi plné přepáleného oleje, stačí je lehce pokapat kvalitním olejem a upéct v troubě.

Šetrná příprava

V neposlední řadě bychom neměli zapomínat na šetrný způsob přípravy. Abychom si zachovali co největší množství živin použitých ingrediencí, neměli bychom zeleninu vařit příliš dlouho. Dobrým trikem je rychlé orestování na troše oleje a následná krátká doba varu.

  • Výjimku samozřejmě tvoří dlouho tažené vývary, kde naopak do vývaru dostaneme dlouhým, ale mírným varem maximum chutí především z kostí a masa.

Naopak je všeobecně známo, že zelenina z vývaru je v podstatě znehodnocená a nemá moc smysl ji poté konzumovat. Do vývaru je dobré naopak přidat čerstvou zeleninu, povařenou krátce. Minerály a vitaminy dodají také čerstvé bylinky.





Mohlo by vás také zajímat: